SOS: Želim da napišem knjigu, ali uvek odustanem od pisanja jer mislim da nije dovoljno dobro

Dragi HEJ!, već sam ti pisala i puno si mi pomogao, a iskreno se nadam da ćes i sad. Imam jaku želju da napišem knjigu. Imam talenat za pisanje i nastavnica me podstiče, međutim kada krenem sa pisanjem, uvek odustanem jer mislim da nije dovoljno dobro. Možes li da mi daš neke savete kako da budem istrajna u svom cilju? Što se tiče sastava, oni mi idu lakše. Ako te zanima, ja želim da napišem knjigu kako bih bila ponosna na sebe jer sam oduvek želela da držim svoju knjigu u rukama. Možda gubim prave reči dok razmišljam ili jednostavno previše očekujem? Zanima me tvoje mišljenje.

SAVET: Upravo treba da te vodi ta velika želja o kojoj pričaš. Pisanje knjige nije proces koji kratko traje, i zato ne treba da odustaješ odmah posle prvog osećaja nesigurnosti. Za početak treba da razviješ ideju o čemu zapravo uopšte želiš da pišeš. Kad ti se jave neke ideje, posavetuj se sa nastavnicom i zamoli je da ti pomogne da nekako organizuješ svoje misli i da na nekom papiru ispišeš koje su ti glavne ideje. Zatim, kada kreneš da pišeš, ako se opet osetiš nesigurno, ostavi sve neko vreme i onda se ponovo vrati radu. Ukoliko ti se ponovo učini da to što pišeš nije dovoljno dobro, uvek možeš da zamoliš nastavnicu ili nekog drugog u koga imaš poverenja da pročita to što si napisala i da ti kaže šta misli. I imaj na umu da i iskusni pisci stalno menjaju svoje početne rukopise i delove koji su napisali, nekad na kraju ispadne nešto sasvim drugo od onoga sa čime je pisac krenuo. I nemoj da pišeš na silu samo da bi nešto napisala, već piši po osećaju. Ako ti je to zaista toliko velika želja, nemoj nikako da odustaješ, a svaki put kad pomisliš kako bi odustala, seti se zašto si uopšte i počela i koliko ti je sve to važno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.