SOS: Želim da ne brinem šta će drugi reći za mene

Imam 12 godina, krećem u 7. razred. Osećam da nemam pravih prijatelja i s kim da se družim. U 5. razredu sam se prebacila u drugu školu. Tu mi je mnogo, mnogo bolje. Odmah sam upoznala drugarice. Problem je što ne mogu da nađem pravu BFF. Do sad sam imala tri BFF, sa jednom sam se dva puta posvađala, jedna ne želi više da se druži sa mnom, a jedna se nafurala. Sada imam dve BFF. Jedna živi dalje pa se ne možemo viđati svaki dan, a jedna se ponaša tako da je uvek u centru pažnje i npr. ona nikad ne bi uradila stvari koje mi radimo za nju. Ja sam i dosta drugačija od svoje generacije. Sva deca moje generacije žele biti u vezi, imati dečka ili devojku, što je meni jako glupo jer imamo samo 12 godina, a osim toga nikome roditelji ne znaju šta rade izvan kuće i u društvu. Neki čak idu u nargila barove i ostaju u gradu do kasno sa 12-13 godina. Ne slušam muziku koju svi slušaju, ne pratim živote starleta i poznatih ličnosti današnjice. Ne šminkam se uopšte (jer mislim da to stvarno nije potrebno u mojim godinama, a i dosta šteti mladoj koži), iako imam bubuljice, a skoro niko iz moje škole od 7-ih razreda nema. Ja volim stil 70-ih, 80-ih i 90-ih. Slušam muziku koju su slušali naši roditelji, i volim tadašnji stil oblačenja. Problem je što ne mogu tako da se oblačim. Prvo što ne znam gde da kupim takvu odeću, drugo što bi me verovatno ismejavali (da, priznajem da mi je bitno mišljenje vršnjaka što je normalno za moje godine). Volela bih da nađem neku prijateljicu sa kojom bih se koliko-toliko slagala o tome, kojoj bih mogla da verujem i koja bi bila tu za mene. Sa jednom se devojčicom slažem dobro, ali ona je deo elitnog drustva naše škole, a ja ne bih nikako volela da se družim s tom decom. Osim toga njoj roditelji dopuštaju apsolutno sve, ponaša se kao da ima 18 godina, bogata je i ima jako loše ocene pa mi moji roditelji ne daju da se družim s njom da ne bih popustila sa učenjem i da ne bih postala bahata. Na treningu se družim sa dve bliznakinje i njihovom BFF, slažemo se odlično, nije baš da volimo potpuno istu muziku i stil, ali jako smo slične. Njih tri su jako, jako fine i super drugarice. Problem je što žive gotovo na drugom kraju grada i idu u drugu školu, pa sa njima mogu samo da se dopisujem i družim na treningu. Volela bih prijateljstvo kao što ima moja starija sestra (17 godina). Sada ima 5 prijateljica i sve se zajedno druže i imaju vrlo jako prijateljstvo i nikad se ne svađaju. Čak mi i ne smeta toliko da nemam uopšte BFF, nego želim barem pravu prijateljicu i društvo da izlazim. Također mi treba pomoć oko toga da pokažem ko sam zapravo, želim da se oblačim kako mi se sviđa i da ne brinem šta će drugi reći. Kada sam rekla 2 BFF s kojima se družim kakav stil volim one su samo pitale zašto i počele se smejti. To mi je zasmetalo i od tada sam počela razmišljati o svemu ovome. Izvinite zbog dugog teksta, molim vas da objavite na sajtu jer ne mogu da kupujem vaš časopis.

SAVET: Nema potrebe da se izvinjavaš, dužina teksta je ok jer si iznela sve bitne informacije.
Mišljenje drugih ljudi, a najpre vršnjaka je bitno ne samo u tvojim godinama već tokom celog života. Mi delimo gradimo mišljenje o sebi i na osnovu toga kako nas drugi vide. Prosto je neizbežno da na nas mišljenja drugiha ljudi utiču na različite način. Ipak, ne moramo da se slažemo sa svim što drugi o nama misle i ne moramo da se povinujemo pravilima većine. Tvoja interesovanja, muzika koju slušaš i stil koji voliš su skroz ok. Super je što to sama gradiš, verovatno malo i pod uticajem porodice što je sasvim ok i temeljiš sve na nekim vrednostima koji nisu prolazni.
Kada je reč o vrednostima i stavovima, želeli bismo da ti skrenemo pažnju da su te stvari i pogled na život, daleko bitniji za prava prijateljstva nego što su zajednička interesovanja. Naravno da je zanimljivo i odlično kada sa prijateljima deliš ista interesovanja jer onda možete da razmenjujete utiske i iskustva, ali to nije neophodno. Daleko je bitnije da imate iste životne vrednosti i stavove jer je to ono što suštinski povezuje ljude. Zbog toga su super te devojke sa kojima ideš na trening jer se čini da otprilike tako nešto imaš sa njima.
Što se tiče stila koji si pomenula, ako je to nešto što ti želiš, onda uradi to ako pronađeš mesta gde takve stvari možeš kupiti. Ipak, želeli bismo da ti skrenemo pažnju na to da ćeš sigurno privući pažnju vršnjaka i da je neminovno komentarisanje. Stoga, trebalo bi da budeš spremna za to i sigurna da si dovoljno jaka da tako nešto ne poljulja tvoje samopoudanje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.