SOS: Želim da pomognem roditeljima

Zdravo Hej, već duže vreme želim da počnem da radim negde. Želja mi se javila posle mnogih rasprava u kući. Naime roditelji se stalno svađaju oko para. Želim nešto da promenim i pomognem. Upisala sam srednju u drugom gradu,b rat je takođe upisao dva fakulteta. Sada će nam novac biti potreban kako nikad, brat takođe radi za sebe. Želim i ja, da li imaš neki predlog za mene, imam 15 godina. I volela bih da iskoristim ostatak raspusta da počnem nešto da radim. Nisam iz Beograda, znam da bi tamo mnogo lakše našla posao, ali ja sam sa juga. Molim te u što kraćem roku odgovor.

SAVET: Sa obzirom na to da imaš 15 godina, ti imaš pravo da radiš, ali da bi radila, neophodna je saglasnost tvojih roditelja. Zbog toga bi mogla za početak da popričaš sa njima i da im izneseš svoju ideju. Reci da bi baš volela da i ti zarađuješ i doprinosiš porodici, te da smatraš da bi na takav način stekla jako važno životno iskustvo ne samo zbog para već i zbog odgovornosti i obaveza. Potom, možete se zajedno raspitati ima li u vašem mestu ili blizini omladinske zadruge jer oni pomažu mladima da pronađu posao.
Sa druge strane, mi ti možemo dati par ideja šta bi mogla da radiš. Najpre ćemo ti predložiti aktivnosti za koja ti nisu potrebna ulaganja. Možeš recimo, ako smatraš da si za to sposobna, da čuvaš decu za novac. Potom, druga opcija je da šetaš pse isto za određenu satnicu. Jedna od zanimljivih i ujedno humanih stvari je kupovina namernica i ostalih potrepština penzionerima. Dakle, možeš starijim ljudima, koji nisu sposobni da sami sebi idu da kupe neke stvari i završe neke obaveze, biti ispomoć. Sa druge strane, ukoliko imaš nešto novca i mesta gde možeš da nabaviš materijal, mogla bi da razmisliš i o tome da praviš nakit, npr.narukvice ili neke slične rukotvorine i da to prodaješ bilo online ili uživo negde. To su ti neke opcije, ti izaberi ono što misliš da bi mogla da radiš i što bi u tvom mestu moglo da urodi plodom.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.