SOS: Želim da promenim školu, ali kako da ubedim roditelje

Potrebna mi je pomoć.Sada sam krenula u 7.razred i mnogo bih volela da promenim odeljenje. Za to imam razloge. Prvi razlog je što dečaci maltretiraju devojčice, pa i mene. Iz čista mira ih gurnu, meni je dosao drug i iz sve snage me lupio po leđima i kao sali se, štipaju me za stomak. Čak me je prošle godine jedan lupio po dupetu, ali ja sam o tome ćutala. Pretila sam im da ću ih reći razrednoj, ali to štipanje i udaranje je sad sve češće. Ne želim razrednu da cimam oko toga jer je to glupost. Još jedan od razloga je što imam drugaricu koja se takmiči sa mnom u svemu (oko ocena) i izluđuje me. Uopšte se ne slažemo kao odeljenje, svi gledaju kako će sebi da ugode, a baš ih je briga kako je drugima. Želim u drugu školu, ne u drugo odeljenje već u školu. U mestu gde žive moji baba i deda imam puno prijatelja moje godište pa sam htela i razmišljala da pitam roditelje da me prebace na polugodištu. Ali problem je u tome što znam da oni neće to prihvatiti. Oni ne znaju da mene ‘maltretiraju’ dečaci i nameravam da im kažem. Ali jedino što želim jeste da odem u tu drugu školu, što dalje od svih. Tamo mi je bff i moj najbolji drug i znam da bih se tamo super uklopila. Imam ja prijatelje i van odeljenja, ali nismo baš bliski, samo želim da nađem način da ih ubedim da pređem tamo u školu jer ne mogu da gledam više moje odeljenje kako propada i ja zajedno sa njima. Molim vas pomozite…

SAVET: Problemi sa kojima se susrećeš nisu nimalo naivni i svakako nisu “glupost” i o svemu ovome bi trebalo što pre da obavestiš roditelje, a potom i razrednu starešinu. Oni igraju na tu kartu da ih ti nećeš prijaviti jer veruju da se plašiš a možda i stidiš ako je udaraju po zadnjici, ali ne bi trebalo ni da se plašiš ni da se stidiš, već da kažeš odrasila sa kakvim problemima se susrećeš. Kada tvoji roditelji budu čuli možda će čak i razmotriti opciju da ti promene školu, ali će verovatno pre toga probati da nađu neko rešenje za koje oni misle da je bolje, a da opet ostaneš u toj školi. Ti im reci svoju želju i argumentuj je, objasni zašto misliš da je bolje da promeniš školu. Ako budeš bila dovoljno ubedljiva i jasna, možda ćete i poslušati.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.