SOS: Želim da smršam i promenim stajling

Dragi Hej pišem ti u nadi da ćeš mi pomoći. Ne bih da dužim, pa da odmah pređem na problem. Ja sam se zadnjih možda godinu dana ugojila nekoliko kila. Imam 165cm i oko 62kg. Većina mi se ruga zbog toga. A i sama vidim da bih mogla da smršam. Rekla sam majci ali je rekla da sam prelepa i da sam luda što plačem zbog toga. Osim toga, danas kad sam se vraćala iz škole jedna drugarica me je odmeravala i kao sa sažaljenjem rekla “Mogla bi bit lepa kad bi htela i mogla bi se lepo oblačit”. Ja ne znam što je sa njima jer sam ja po mom mišljenju baš lepa osim tih nekoliko kila viška. Ja uvek kad tražim majki da mi kupi robu ona mi kaže kako je imam puno i da je problem u meni što sam “umislila” da je ružna. Istina je da imam puno garderobe ali ne sviđa mi se. Starija sestra mi je skoro dala troje farmerica i po meni su one potpuno ok. Sad je u modi da se nose iscepane farmerice, sa nekim detaljima i to ali ove su obične farmerice bez ičeg od toga. Roba koja se meni dopada nije baš jeftina da kažem. Majce kakve mi se sviđaju su oko 10 eura a farmerice 25 otprilike. Ali ok bi bilo da mi treba npr jedna majca ali treba mi više i onda bi se tu nakupilo oko 100 eura, a sa obzirom da majka samo zarađuje jer nemam tatu, ne želim da je opterećujem time jer ima većih prioriteta. Ali okolina to ne razume i stvarno nije ok šta rade. Ali osim njihovog mišljenja, i ja želim da promenim stajling. Šta da radim, help?

SAVET: Ako si ti zadovoljna sobom i lepa sebi, treba potpuno da ignorišeš šta ti drugi kažu. Ako bi baš želela da izgubiš neki kilogram, tek onda razmišljaj o tome da li bi probala da se baviš nekom fizičkom aktivnošću (šetnje, trčanje i slično). Što se tiče garderobe, i sama si već sve lepo napisala. Nije stvar u tome šta je u modi, već da li se tebi dopada (npr. kao sa tim farmerkama koje si navela), ako ti se dopadaju i odgovaraju ti, naravno da ćeš da ih nosiš. Ti vrlo lepo i zrelo razmišljaš, i mnogo je super što imaš razumevanja za mamu i za finansijsku situaciju, i to je vrlo lepo sa tvoje strane, bravo! To i jeste problem, jer vrlo često ne možemo da priuštimo sebi nešto što bismo želeli. Ali to nije razlog da se osećaš loše. Vršnjaci su takvi da uvek nešto komentarišu, i ako nije nečija težina ili garderoba, onda bi komentarisali nešto drugo. Ono što je super jeste to što nam deluješ kao da imaš fino samopouzdanje i da si poprilično zadovoljna sobom. To treba da bude tvoje oružje u borbi protiv tih komenatara, jer ti znaš kakva si i znaš da si sasvim u redu bez obzira na to što kažu, i ne treba da dozvoliš da te njihovi komentari poljuljaju oko toga. Što se tiče tvoje želje da promeniš stajling, popričaj sa mamom i proveri da li bi bilo ok za vašu finansijsku situaciju da npr. jednom u nekoliko nedelja kupiš jednu, dve majice, ili jedne farmerke ili nešto slično. Pored toga, možeš npr. da se raspitaš da li na neki način sama možeš da zaradiš džeparac kojim bi nekad sebi mogla da priuštiš nešto što bi želela.
A tu je i opcija da uz malo truda sama ukrasiš na primer farmerke nekim detaljima.Potraži inspiraciju na Instagramu i YouTubeu, ima pregršt DIY projekata.
U svakom slučaju, savetujemo ti da nikako ne pridaješ mnogo pažnje tome šta drugi kažu i da uživaš u tome kakva jesi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.