SOS: Želim da tokom raspusta radim sezonski posao u inostransvu, kako?

Dragi HEJ, za koji dan punim 18 godina i volela bih da za zimski raspust radim sezonski posao u inostransvu. Da li je to uopšte moguće i da li mi možeš pomoći da pronađem sajt ili organizaciju preko koje bih mogla da apliciram?

SAVET: Zaista je za svaku pohvalu to što želiš da radiš. Ipak, kada je reč o poslovima u inostranstvu, tu bismo ti savetovali da budeš jako obazriva. Najpre, nikako se ne smeš sama u to upuštati. Dok tragaš za tim poslovima, moraš angažovati roditelje da ti pomognu i da vide deluje im to bezbedno. Zapravo, najbolji način za pronalaženje posla bi podrazumevao da tvoji roditelji ili neko iz porodice, možda čak i bliski prijatelji tvoje porodice poznaju nekog ko živi i radi u inostranstvu jer ti ta osoba može biti od pomoći. To je dobro jer ako znaš nekog, ta osoba se može direktno raspitati i uveriti u to da li je bezbedno ići i raditi. Mi znamo nažalost samo za sajtove i organizacije koje podrazumevaju volontiranje, a to  nije to što ti tražiš. Tako da ti sa te strane ne možemo pomoći. Upravo zbog toga ti i saverujemo da probaš da dođeš do posla ovako preko proverenih poznanika. Nikako ne idi na slepo preko internet oglasa ili bilo kakvih drugih jer uvek postoji prilično realna opasnost da oglas nije realan i da se iza njega krije trgovina ljudima.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.