SOS: Želim da treniram košarku, kako da kažem roditeljima

Dragi HEJ, dugo te čitam i pratim i nadam se da mi možeš pomoći. Imam 14 godina i trenutno ne treniram ništa. Kao mala probavala sam različite sportove ali ni na jednom se nisam zadržala duže od godinu dana. A onda me je tata polako uveo u svet košarke. Stvarno sam je zavolela i to je jedini sport koji mi se sviđa. Iz košarke naravno znam samo neke osnove koje mi je tata pokazao, međutim tata više ne može da se bavi sportom pa je samim tim moje igranje košarke zapostavljeno jer nijedna moja drugarica ne voli košarku i nemam sa kim da igram. A sad dolazi i moj problem. Ja obično ne pričam o stvarima koje volim ili ne volim dok me neko ne pita. Mama i tata su navikli da nisam sportski tip i ne pričam nikad o košarci sa njima, pa mislim da kad bih im rekla da želim da počnem da treniram mislim da mi ne bi verovali i da bi mislili da se šalim kao i da ću odustati kao i što se dešavalo u prošlosti. Na koji bih način mogla da im stavim do znanja da me košarka zanima, a da ne moram da kažem to jer ne volim i nisam dobra o pričanju o sebi.

SAVET: Ovde više deluje da je tvoj problem to što si nesigurna da iskažeš svoje misli i želje, nego da zaista staviš do znanja roditeljima da bi želela da počneš da treniraš. Konkretno, priča o košarci ne mora da se odnosi na priču o sebi, već prosto iskazivanje želje za aktiviranjem u sportu koji te zanima. Međutim, ako ti je baš stresno da otvoreno pričas sa roditeljima o tome, možeš indirektno da usput spomeneš kako ti se baš dopada basket, ili da spomeneš tati kako si baš uživala dok ste igrali zajedno, i da ti to sad nedostaje. Takođe, raspitaj se da li negde u tvojoj okolini postoji neki košarkaški klub, ili neka sekcija kojoj bi mogla da se priključiš i dobiješ adekvatan trening. I ne zaboravi, razgovor o sebi i svojim potrebama možda nije uvek prijatan, ali se vežba, i sa vremenom postaje sve lakše, i to ti kažemo za sve situacije u životu, a ne samo za ovu koju si ti navela.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

  1. I moja želja je da postanem košarkašica, samo što je moja situacija drugačija. Pratim bukvalno svaku Zvezdinu utakmicu sa tatom, čak i idemo nekad na utakmice. Nosim majice KK Crvena zvezda, vrata su mi izlepljena sličicama njenih igrača… Ne prođe dan a da ne spomenem Branka Lazića i Peru Antića bar 10 puta..😂 Moji znaju koliko volim košarku i da imam talenta i stalno mi pričaju da treniram ako hoću, ali problem je to što ima “klub” u školi koji vodi nastavnik fizičkog, ali njega zanima, kako ja vidim, samo taj novac što dobije, odatle nigde ne mogu stići, a kamoli do Zvezde. Preporučujem ti da odgledaš nekoliko utakmica da bi im skrenula pažnju.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.