SOS: Želim da živim u inostranstvu

Hej 🙂 Imam 14 godina i već neko vreme razmišljam kako bi bilo da život provedem u inostranstvu. U septembru krećem u osmi razred, a ako ne popustim, biću vukovac. Volela bih da budem programer jer me privlači tehnologija, a i iskreno taj posao će uvek biti tražen i dobro plaćen. Engleski jezik učim u školi od prvog razreda, i mislim da mi dobro ide. Zamišljala sam da odem u Čikago. Puno sam istraživala o njemu, mislim da je dobar za mene jer ima dosta Srba tamo. Pitala sam roditelje da li bi se složili sa tim da odem, a oni su rekli da bi. E, sad dolazim do problema… Moji nisu baš finansijski stabilni, ali daleko od toga da smo siromašni; mogu da mi priušte osnovno, ali često se dešava da nemamo dovoljno novca, oni se bave poljoprivredom (živimo na selu). Predpostavljam da zvučim kao neko dete sa sela kojem je cilj samo da ode odavde, ali ja stvarno imam želju. Da li postoji neki način da skupim novac? Nerealno zvuči da maloletna devojčica skupi novac za nešto takvo, ali kad bih počela da zarađujem i štedim (i možda dobijem stipendiju u srednjoj), možda bih uspela. Mislila sam da krenem na sezonsko branje voća, ali problem je to što ću moći samo leti, a s tim da živim na selu, verovatno će mi kad počne škola biti teže da nađem “posao”. Da, znam, možda je sve ovo samo pusti san preambiciozne mene, ali volela bih da mi daš ideju za novac i kažeš mi nešto o Americi i njenim prednostima i manama. Hvala unapred, pozz. 😀

SAVET: Super je što imaš ambicije. Još je bolje što znaš čime želiš da se baviš i što, kada si o tome razmišljala, uzela si u obzir potražnju kada je reč o zanimanjima. Postoje različiti načini da odeš u Ameriku, ali svi oni podrazumevaju umešanost škole ili fakulteta. Npr.tokom srednje škole možeš otići u Ameriku preko razmena učenika. Učenici to najčešće rade u trećoj ili četvrtoj godini srednje škole. Tokom tog perioda uglavnom odsedaju kod neke porodice. Ukoliko se desi da im porodica odgovara, to se uz pomoć agencije može rešiti i porodica se može promeniti. Što se fakulteta tiče, tokom studija, preko leta, možeš otići na program Work and Travel. Mnogi studenti rade upravo to, preko leta odu na tri, četiri meseca i rade u Americi (najčešće poslove u oblasti ugostiteljstva) i poslednji mesec iskoriste za putovanje. Smeštaj i hranu studenti moraju da obezbede sami, ali kako rade i relativno ok zarađuju, mogu to sebi da priušte. Zapravo, mnogi vrate dosta novca u Srbiju, ako uspeju lepo da uštede i ne troše na gluposti.  Neke devojke odlaze u Ameriku kao dadilje tj Au Pair, tako da je i to jedna od opcija. Nadamo se da smo ti pomogli i dali ideje za to šta možeš raditi u budućnosti jer su ove opcije prilično realne i dostupne ukoliko se potrudiš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.