SOS: Želim posle srednje škole da odem u Ameriku, ali ne znam kako

Ćao Hej! Čitam vas već dugo, a iako vam nikad nisam pisala videla sam po odgovorima na druga pitanja da zaista imate dobre savete i da možete da pomognete nekom. Imam 17 godina i želela bih kada završim srednju školu da nekako odem u SAD jer mi se sviđa njihov način života.Čula sam da postoje oni programi Work and travel ali je to samo za studente, a ja baš i nisam sigurna da ću nešto da studiram a i moja želja je da odem tamo da živim za stalno a ovaj program traje oko 5 meseci. U slučaju da ipak odlučim da studiram nešto ovo bi mogla da bude opcija za prvi odlazak tamo da vidim kako to sve izgleda. Ali sam želela da Vas pitam da li vi znate neki drugi način da se dobije viza ili zelena karta, a znam da se to teško dobija i kako bih ja tamo mogla da nađem posao i da li bi mogli da mi kažete kako sve to ide. Možda zvuči glupo, ali od kad sam bila mala htela sam da odem tamo, ali nikad nisam baš ovoliko razmišljala o tome i sada želim da se raspitam o svemu i istražnim sve opcije, a mislim da bi vi mogli da mi date neki koristan savet. I da nisam vam rekla da pričam engleski i da bar to ne bi bio problem. Puno će mi značiti ako bar nešto odgovorite i hvala u napred.

SAVET: Dosta američkih serija i filmova doprinosi tome da ljudi imaju idealnu sliku o životu u Americi. Pitanje je da li je to tako, koliko je to tako i da li to važi i za “obične” ljude a ne samo za zvezde. Da, super si informisana kada je reč o Work and Travel opciji. Druga opcija je razmena za vreme srednje škole. Možeš probati u školi da se raspitaš o toj opciji, neko bi trebalo da zna da ti pruži prave i dobre informacije kada je o toj razmeni reč. Ipak, pre svega toga bi trebalo da popričaš sa roditeljeima da li su u mogućnosti da tako nešto finansiraju jer svakako nije reč o malo novcu. Kada budeš imala sve informacije, onda možeš doneti neku odluku i možeš početi na tome da radiš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.