SOS: Želim protezu, ali mi mama ne da!

PROBLEM: Imam jedan problemčić, pa bih te zamolila da mi pomogneš. Imam 13 godina. Roditelji su mi se razveli i ja sam pripala majci. Imam krive zube i trebalo bi da stavim protezu. Moja majka se ne slaže sa tim. Naša finansijska situacija je sasvim u redu, međutim, ona jednostavno ne želi to da uradi. Predlagala sam joj 100.000 puta da možemo da plaćamo na rate, da mogu ja da dam od svoje ušteđevine malo para, ali nikada nije pristala. Kako bih mogla da je nagovorim? A pritom, sviđa mi se jedan dečko, i sramota me je da se nasmejem, ne samo u njegovoj blizini već u svačijoj. Pomozite mi…

SAVET: Potpuno te razumemo sa čime se susrećeš, jer u tvojim godinama smo imali sličan problem koji je poprilično uticao na naše samopouzdanje. Za tvoju mamu novac nije prepreka i mislim da treba da je pitaš koji su njeni stvarni razlozi zbog kojih misli da ti nije potrebna proteza. Saslušaj je i pred njom ponovi to što je ona rekla, i ne ulazi u dalju raspravu. Za koji dan ponovo započni razgovor tako što ćeš ponoviti ono što je ona rekla, a onda je zamoli da ona tebe sasluša i ponovi ono što ćeš ti njoj reći, odnosno koji su tvoji razlozi za stavljanje proteze. I opet, ne ulazi u dalju raspravu. Da pojasnimo, cilj je da saslušate jedna drugu i ponovite ono što je ona druga navela kao argumente, bez dalje komunikacije o tome. Možda ti ovo zvuči bezveze, a u stvari je moćna tehnika da razrešimo problem koji postoji, naročito kada se uzme u obzir to da se uopšte ne slažete. Probaj, a ako ne uspe, javi se ponovo da smislimo neko novo rešenje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Shutterstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.