SOS: Zezaju me jer nosim naočare

Društvo iz škole mi se podsmeva jer nosim crne, kockaste naočare. Govore mi da izgledam kao štreber i da nikid neću biti lepa. Kad sam bila kod očnog lekara pre nekoliko dana rekli su mi da posle pauze moram još dve godine da nosim. Tražila sam one koje se meni sviđaju i koje se nose. Bojala sam se da će me ponovo zezati. Od predškolskog pa do drugog sam ih nosila (nosila sam tad neke naočare za decu), a od trećeg pa do četvrrog razreda nisam uopšte nosila. I onda sam uzela crne kockaste jer se meni sviđaju, ali me baš boli to zezanje.

SAVET: Vršnjacima nije teško da pronađu neki razlog zbog kog će probati da nekog ismevaju, a posebno ako neko na to reaguje na neki način koji će njima biti zabavan. Kada se to desi, kada je reakcija takva, onda se to ismevanje i zezanje nastavlja jer ih to prosto zabavlja. Mi ti predlažemo da zaista probaš da to zezanje ignorišeš. Nije vredno pažnje. Naočare često mogu biti kul, kakvog god da su oblika, dokle god ti lepo stoje. Ukoliko ti nisi zadovoljna time kako ti te naočare stoje, možeš popričati sa roditeljima o tome da kupiš nov okvir. Isprobaj više modela dok ne pronađeš neke koje ti se dopadaju i koje ti lepo stoje. I slobodno budi kreativna i smela jer je najbitnije da se ti sa njima osećaš prijatno.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.