SOS: Zezaju me zbog malih grudi

Živela sam u jednom selu u Sremu do 5 razreda. U 6. razred sam se prebacila u grad gde ima mnogo više ljudi. Evo sad završavam osmi i skoro ću 15. A moj problem je što me svi zafrkavaju zbog toga što nemam grudi. Sve devojčice izgledaju kao da im je 16 ili više, dok mene porede sa uzrastom od 11. Kako da se izborim da tim?

SAVET: Verovatno si do sada već čula da svako ima svoj tempo kada je reč o razvoju i da je to prilično individualna stvar, brzina razvoja zavisi od osobe do osobe. Kada govorimo o razvoju, ne mislimo samo na ovo o čemu ti sada pričaš, a to je fizički razvoj u adolescenciji, već bismo želeli da napomenemo i psihološki razvoj. Otprilike ono kada za nekoga kažemo da je “zreo” ili “nezreo” u zavisnosti od ponašanja i razmišljanja. Time želimo da skrenemo pažnju na to da fizički razvoj nije najbitniji. To je nešto što će se nesumnjivo deisti. I ti ćeš uskoro krenuti da se razvijaš. Do tada probaj da pronađeš način kako ćeš sa tim da se suočavaš. Mi ćemo ti izlistati tri načina. Prvi je šala. To znači da njihove komentare prihvatiš kao šalu i da se i ti nasmeješ, možda čak našališ na svoj račun ali slobodno i na njhov. Ako već hoće tako da pričaju o drugima, neka čuju ponešto i o sebi. Drugi način je da sve kuliraš. Da se praviš da te ič ne dotiče. To je teško jer se često na licu i po telu vide osećanja poput tuge, stida ili besa, tako da za ignorisanje je potrebno dosta snage i istrajnosti. Na kraju, treći način podrazumeva uključivanje odraslih u slučaju da njihovi komentari prevazilaze svaku meru i da baš utiču na tebe, tvoje raspoloženje i ponašanje. Ti razmisli šta bi od ovoga mogla da primeniš i kreni još danas sa tom promenom u ponašanju!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.