Šta jesti tokom letnjih sparina i vrućina?

Iako zbog vrućine svi sanjarimo o tome kako bi najradije proveli leto negde na obali mora, prvo se treba okrenuti onim osnovnim stvarima – kako se najbolje prehraniti tokom letnjih sparina i vrućina.

Elaginska kiselina, antioksidant koji se nalazi u jagodama i drugom jagodičastom voću, štiti od UV zračenja. Ovo jedinjenje znatno umanjuje uništavanje kolagena u koži i umanjuje bore izazvane suncem.

Kukuruz je siromašan masnoćama i kalorijama, a ima mnogo vlakana, koja umanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka debelog creva.

Trešnje ublažavaju hronične upale zglobova i artritis, pomažu i pacijentima koji pate od osteoartritisa.

Hladno čokoladno mlijeko je idealno za oporavak tela nakon vežbe. Čokoladno mleko pomaže pri stvaranju mišićne mase i mršavljenju.

Lubenica sadrži mnoge antioksidante, uključujući i likopen, koji štiti od raka prostate i smanjuje krvni pritisak.

Antioksidanti u zelenom čaju se povezuju sa umanjenim rizikom od srčanih oboljenja, raka i oboljenja desni.

Kelj je jedna od najzdravijih vrsta povrća na svetu, a umanjuje rizik za dobijanje pet različitih vrsta raka. U sebi sadrži vlakna, kalcijum, magnezijum te vitamine A, C i K.

Borovnice sadrže moćne pigmente nazvane antocijanini, koji sprečavaju gubitak pamćenja.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.