Iako zbog vrućine svi sanjarimo o tome kako bi najradije proveli leto negde na obali mora, prvo se treba okrenuti onim osnovnim stvarima – kako se najbolje prehraniti tokom letnjih sparina i vrućina.
Elaginska kiselina, antioksidant koji se nalazi u jagodama i drugom jagodičastom voću, štiti od UV zračenja. Ovo jedinjenje znatno umanjuje uništavanje kolagena u koži i umanjuje bore izazvane suncem.
Kukuruz je siromašan masnoćama i kalorijama, a ima mnogo vlakana, koja umanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka debelog creva.
Trešnje ublažavaju hronične upale zglobova i artritis, pomažu i pacijentima koji pate od osteoartritisa.
Hladno čokoladno mlijeko je idealno za oporavak tela nakon vežbe. Čokoladno mleko pomaže pri stvaranju mišićne mase i mršavljenju.
Lubenica sadrži mnoge antioksidante, uključujući i likopen, koji štiti od raka prostate i smanjuje krvni pritisak.
Antioksidanti u zelenom čaju se povezuju sa umanjenim rizikom od srčanih oboljenja, raka i oboljenja desni.
Kelj je jedna od najzdravijih vrsta povrća na svetu, a umanjuje rizik za dobijanje pet različitih vrsta raka. U sebi sadrži vlakna, kalcijum, magnezijum te vitamine A, C i K.
Borovnice sadrže moćne pigmente nazvane antocijanini, koji sprečavaju gubitak pamćenja.
Foto: Guliver Thinkstock