Šta od hrane treba izbegavati za doručak?

Postoji mnogo istraživanja i saveta šta generalno treba jesti a šta ne, te šta nikako ne smemo jesti na prazan stomak. Malo je poznata informacija da pogrešan doručak može ozbiljno naštetiti telu.
Ovih pet namirnica je potrebno izbjegavati kao prvi dnevni obrok, prenosi hrvatski portal 24sata.

1. Paradajz
Iako je jako zdrav, te je pun antioksidansa i vitamina, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može uzrokovati jake bolove u želudcu.

2. Citrusni plodovi
Limun, pomorandže, grejpfrut i mandarine su odličan izvor vitamina C. Međutim, oni također sadrže kiselinu koja može oštetiti sluznicu želudca i također prouzrokovati bolove u ustima i jednjaku.

3. Testo sa kvascem
Ukoliko se konzumira ujutro, kvasac može da iritira želudac te dovesti do nadutosti i probavnih smetnji. Preporučuje se izbegavanje peciva i lisnatog testa ujutro.

4. Krastavci
Sirovo povrće bi se trebalo izbegavati kao prvi obrok, jer dovodi do jake žgaravice i nadutosti.

5. Jogurt
Iako donosi mnogo vrednih mlečnih bakterija koje su dobre za crevnu floru, ne bi se trebao konzumirati na prazan želudac jer se u tom slučaju sve dobre bakterije gube u želudačanoj kiselini.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.