Šta se događa sa tvojim telom kad se podvrgneš brzinskoj dijeti?

Pre odlaska na more mnogi biraju brzinske dijete kako bi u kratkom roku skinuli višak kilograma i što bolje izgledali u kupaćem kostimu.

Nedostatak samopouzdanja kada je telo u pitanju je velik problem, ali brzo mršavljenje je opasno i može ozbiljno naštetiti zdravlju.

“Brzinska dijeta može vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma viška zbog sedam dana na plaži, ali rezultat je kratkoročan i može imati negativne posledice na telo i um”, otkriva doktorka opšte prakse Julianne Barry.

Ponekad je teško odoleti iskušenju, ali dr. Julianne savetuje da proučiš kakav učinak brze dijete imaju na tvoje telo.

1. Može da uspori metabolizam
Brzi metabolizam ključan je za gubitak kilograma, ali brza dijeta može ga samo usporiti.
“Ekstremne dijete uzrokuju puno brže smanjenje mišićne mase nego postojan, dugotrajan pristup. Što je manje mišića, to je metabolizam sporiji i može rezultirati kasnije povećanjem težine”, objašnjava dr. Barry.

2. Može da oslabi tvoj imunitet
“Kada si uskraćujete potrebne minerale i vitamine, rizikujete slabiji imunitet”, kaže dr. Julianne. Oslabljeni imunitet čini organizam podložan bolestima, a to sigurno ne želi niko na odmoru.
“Ako izbacite svu masniju hranu iz ishrane, telo neće dobijati dovoljno vitamina A, D, E i K, a to može uzrokovati probleme. Ti vitamini su potrebni jer pomažu jačanju imuniteta, a njihov nedostatak izaziva probleme u budućnosti.”

3. Može uzrokovati proizvodnju ketona
“Kada ste na dijeti kojom unosite manje ugljikohidrata, vaše telo može početi proizvoditi ketone”, govori dr. Julianne.
To je princip na kojem funkcioniše ketogena dijeta.
“Verovatno ćete smršati, ali isto tako se mogu pojaviti nuspojave poput mučnina, lošeg zadaha i problema s jetrom ili bubrezima.”

4. Može da dovede do dehidratacije
Sigurno si više puta iskusila da na nekim dijetama vrlo brzo vaga pokazuje smanjenje kilograma. Razlog tomu je gubitak vode, ali to nije dugoročno dobro.
“Rezerve glikogena su izvor energije koji veže vodu i brzo se iscrpljuju. Kada počnete ponovno normalno jesti, telo će nadopuniti glikogen i pohraniti vodu, što će uzrokovati ponovno vraćanje izgubljenih kilograma”, objašnjava dr. Julianne i dodaje da dehidratacija može uzrokovati glavobolju i vrtoglavicu.

5. Može da bude okidač za probleme sa srcem
Brze dijete imaju neke pozitivne učinke poput snižavanja krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, ali isto tako, napominje doktorka, mogu biti opasne za srce.
“Svi koji imaju problema sa srcem, trebalo bi da se posavetuju s doktorom pre nego što se odluče za brzinsku dijetu jer se problemi sa srcem mogu pojaviti na samom početku dijete”, poručuje dr. Julianne.

6. Može oštetiti kosu i kožu
“Kad ste na brzinskoj dijeti, ograničavate količinu vitamina i nutrijenata koje apsorbira tijelo”, kaže dr. Julianne.
Upravo je to razlog zbog kojeg kosa može izgledati beživotno i opadati, dok će koža biti suva i mogle bi se pojaviti akne.

7. Može ti poremetiti rad creva
Brze dijete mogu uzrokovati poremećaj rada creva. Naime, ako ne unosiš dovoljno nutrijenata, to bi moglo rezultirati neredovitim pražnjenjem creva. Dr. Julianne savetuje da pratiš stolicu kako bi znala da li je tvoja dijeta zdrava.
“Ako vas iscrpljuje ili imate neke poteškoće, to je znak da trebate napraviti promenu u ishrani. Ako ste zabrinuti, kontaktirajte svog lekara.”

8. Može te iscrpljivati
“Brzinske dijete vode smanjenju kilograma, ali mnoge od njih reduciraju glikogen i rezerve vode zbog čega telo gubi energiju, a vi se osećate umorno”, kaže doktorka. “Zbog manjeg unosa vitamina i nutrijenata, telo ne može proizvesti potrebnu količinu energije pa se osećate tromo i iscrpljeno.”

9. Može te učiniti nervoznom
Brze dijete mogu biti okidač za otpuštanje kortikosterona koji uzrokuje povećan nivo stresa, nervozu i eventualni razvoj depresije. Moguće je osetiti i manjak koncentracije i poremećaje prilikom spavanja što dovodi do umora.
“Zbog sveg navedenog, umesto brzinskih dijeta, dajte si više vremena i postavite realne ciljeve”, savjetuje dr. Julianne.

Dugoročnim promenama životnog stila osetićeš zdravu razliku, kaže i navodi šta možeš da učini:
– reduku unos šećera
– uključi u ishranu više proteina
– pronađi dijetu bogatu voćem i povrćem, orašastim plodovima, mahunarkama i celovitim žitaricama
– redukuj stress
– jedi hranu koja obiluje zdravim mastima
– bavi se fizičkim aktivnostima kako bi ti metabolizam bio brži
– pronađi vežbe koje voliš
– nedeljno se preporučuje oko 150 minuta treninga umerene jačine
– pokušaj dnevno da napraviš 10.000 koraka

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.