Stalno ti je hladno? Ovo bi mogao biti razlog!

Da li si ti onaj lik kome je stalno hladno? Drugarima si poznata po tome što navlačiš na sebe tone stvari? I tvojim roditeljima je dosadilo da grejanje u kući stalno bude pojačano jer je tebi hladno? Ako si na sve navedeno odgovorila sa da, onda je ovo članak za tebe. Baš je bez veze osećaj kada ti je stalno hladno, ali je još gore ne znati zašto ti je stalno hladno. Pronašli smo nekoliko razloga koji bi ti možda mogli pomoći da rešiš ovu misteriju:

*Naravno, ukoliko se nijedan od ovih razloga ne odnosi na tebe, a ipak si zabrinuta za svoje zdravlje, porazgovaraj sa roditeljima i lekarom!

Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa u tvom organizmu znači da si anemična, i prouzrokuje ne samo osećaj da ti je stalno hladno, nego si verovatno stalno i pospana. Jedno od rešenja je da jedeš više zelenog povrća, leblebije i neke vrste pahuhljica. Takođe, postoji i direktan unos gvožđa u organizam, ali o tome bi trebalo da se posavetuješ sa lekarom.

Tvoj organizam je umoran

Kao i tvoj um, i tvom telu je potreban odmor i relaksacija. Nekada, kada se ne naspavaš dovoljno, zbog raznih procesa koji se odvijaju u organizmu, tvoje telo želi da ti pokaže da je umorno. Zbog toga te nekada prevari, pa umesto pospanosti, osećaš da ti je hladno…zato ugrabi neko toplo ćebence i pravac na spavanje! Pokušaj da spavaš barem osam sati dnevno.

Cirkulacija ti nije dobra

Tvoja krv koja cirkuliše je ono što održava tvoj organizam toplim, a srce je organ koji sve to kontroliše. Tako da, ako primetiš da su ti prsti na rukama ili nogama modri, znači da ti cirkulacija nije baš najbolja. Postoji više problema koji mogu izazvati lošu cirkulaciju, pa savetujemo da odeš kod lekara da to proveriš.

Bolesna si

Prosto je takvo vreme napolju, virusi su svuda oko nas. Možda imaš stomačni virus ili grip, a da to još uvek ne znaš, pa tvoje telo pokušava da te o tome obavesti. Probaj da unosiš što više vitamina C u organizam, kako bi ti se povratio imunitet.

Ne podnosiš hladnoću

Neki organizmi prosto nisu stvoreni da trpe hladnoću. Na primer, neki ljudi se rode u toplijim krajevima, pa kada se presele negde gde je hladno, mnogo dugo ne mogu da se naviknu na takvo vreme.

Nemaš dovoljno masti u organizmu

Iako možda misliš da mast u organizmu nije dobra, upravo je mast ta koja održava toplotu u našim organizmima. Tako da, ukoliko imaš manje kilograma nego što bi trebalo, verovatno će ti češće biti hladno. Popričaj sa lekarom ukoliko si zabrinuta za svoju težinu. Moraš imati dovoljno kilograma, jer ta mast štiti tvoje kosti i poboljšava funkcionisanje celog organizma. Jako važna stvar: ženama je za funkcionisanje potrebno više masti nego muškarcima, tako da se nemojte porediti sa braćom/momcima.

Priredila: Nikoleta Jovičić

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.