Svađaj se pametno sa roditeljima

Kako ne izgubiti živce u raspravama s roditeljima? Nije baš jednostavno, ali je moguće. Sledi ove savete i sve bi trebalo da bude OK.

Ne moraš ih oponašati!

Zapamti da si ti osoba za sebe – to znači da ne moraš da koristiš vikanje i deranje samo zato što oni to čine. Ti imaš svoj stil u svemu pa bi trebalo da ga imaš i u – svađanju!

Duboko diši!

Kad smo uzbuđeni ili nervozni, često nesvesno počinjemo plitko da dišemo. Zbog toga ne udišemo dovoljno vazduha pa naš organizam dobija premalo kiseonika zbog čega odjednom ne možemo normalno da razmišljamo niti da donosimo suvisle zaključke.

Razgovaraj sa sobom!

Pre nego što bubneš nešto zbog čega ćeš posle zažaliti, zapitaj samu sebe: “Zašto mi je to jako važno?”, “Šta sada osećam?”, “Zbog čega to radim?” Kad ti bude jasnije šta ti se događa u glavi, lakše ćeš izraziti svoje mišljenje roditeljima.

Iz drugog ugla!

Pokušaj, koliko god to bilo teško, da sagledaš situaciju iz njihova ugla. Možda ti nešto brane jer je to za tebe stvarno opasno. Budi realna umesto da na sve reaguješ poput “Vi me mrzite i želite da mi uništite život”.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.