Tinejdžerke, mobilni telefoni i depresija – opasna veza!

Tinejdžerke koje provedu pet sati dnevno uz pametne telefone i druge elektronske uređaje imaju veliki rizik da obole od depresije, tvrde stučnjaci.

Kod ovih devojčica rizik je povećan čak za 71 posto jer su najranjivija kategorija kada je u pitanju uticaj moderne tehnologije.

Oko 14 posto tinejdžerki postaje depresivno ako koriste društvene mreže kao što su Facebook i Instagram. Istraživači veruju da je “krivac” pritisak da li će dobiti like i kakvo će biti mišljenje osoba koje ih prate o njihovim fotografijama.

Istraživanje je sproveo Univerzitet San Diego koji je poredio simptome depresije i rizik od samoubistava s korištenjem elektronskih uređaja. Ispitano je 133.000 tinejdžera. Vođa studije dr. Jean Twenge rekla je kako rezultati jasno pokazuju da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći uticaj na devojčice nego na dečake. Razlog je verovatno taj što dečaci uređaje koriste za igrice.

– Devojčice su veoma zabrinute svojom popularnošću i društvenim statusom, a sada se to može ‘meriti’ lajkovima i brojem pratilaca. Devojčice će sebe objektivizirati objavljivanjem fotografija i to stvara teskobu i pritisak kada dobiju odgovor putem lajkova i komentara – rekla je dr Twenge.

Od 2012. do 2015. godine broj devojčica koje boluju od depresije se povećao na 58 posto, dok je broj dečaka povećan za devet posto. U anketi koja je podeljena, tinejdžeri su dogovarali na pitanja koliko često koriste elektronske uređaje, te su ocenjivali izjave ‘Osećam da ništa ne mogu uraditi ispravno’ i ‘ Budućnost je beznadežna’.

– Povećanje broja tinejdžera koji imaju mentalno-zdravstvene probleme je zabrinjavajući. Tinejdžeri nam poručuju da se muče i to moramo ozbiljno shvatiti – kazala je Twenge.

Stručnjaci preporučuju da se korištenje pametnih telefona i sličnih uređaja svede na maksimalno dva sata dnevno.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.