Tvoj telefon te sprečava da živiš punim plućima

Veoma je lako da postaneš zavisna od telefona, pogotovu sad sa svim aplikacijama i igricama koje imaš u ponudi. Bilo da postavljaš najnoviju sliku na Snapchatu, skroluješ kroz slike na Instagramu ili se dopisuješ sa drugaricama ili porodicom, na dnevnoj bazi mnogo vremena provodiš na telefonu.
Od kad se razvila tehnologija i donela nam pametne telefone oni su postali deo našeg svakodnevnog života u toj meri da zaboravljamo da ih ostavimo i uspostavimo vezu sa ljudima u našem okruženju.

Budi prisutna
Da li želiš da se sećaš gledanja slika koncerta na kom si bila sa drugaricama ili da se sećaš koliko vam je bilo zabavno? Kada spustiš telefon možeš u potpunosti da se uživiš u trenutak u kom se nalaziš. Uvek je lepo imati slike i snimke kao uspomene, ali ne dozvoli da sve vreme koje imaš provedeš gledajući kroz telefon. Uživaj i svakom trenutku zabave sa najbližim osobama u svom životu.

Druži se više
Univerzitet u Eseksu je radio istraživanje koje je dovelo do zaključka da ljudi koji više vremena provode na telefonu imaju manje kvalitetne veze od onih koji to manje rade. Dopisivanje je dobar način da se održi kontakt sa nekim, ali obećavamo ti da je uvek lepše videti se uživo sa nekim.

Budi srećna
Društvene mreže mogu da učine da bilo čiji život deluje uzbudljivo i zabavo, ali zapamti da je to što vidiš izdvojeno da bi ostavilo taj utisak. Umesto da se fokusiraš na to šta drugi postavljaju, usmeri tu pažnju na to da živiš svoj život punim plućima. Kada to budeš uradila od uživanja se nećeš ni setiti da napraviš sliku koju ćeš posle objaviti.

Spavaj bolje
Sigurno je bilo noći kada si u primereno vreme legla u krevet… I onda provela još nekoliko sati budna dok skroluješ kroz nove statuse na društvenim mrežama. Mnogi od nas su to uradili. Kladimo se da nisi znala da kada gledaš u ekran telefona duže vreme nećeš moći da zaspiš duplo duže nego da si popila kafu. To znači da će tvoje telo imati utoliko manje odmora da bi se spremilo za naredni dan. Ajao…

Manje se stresiraj
Da li si ikada osetila vibraciju telefona, a kada bi pogledala ne bi imala novih poruka? Tvoje telo je pod tolikim stresom zbog stalnog naleta poruka i vremena provedenog u sveti koji nije fizički da počinje da oseća vibracije kojih nema. Odmori se malo time što ćeš isključiti telefon i raditi nešto drugo. Pročitaj knjigu, prošetaj malo ili odremaj. Osćaćeš se mnogo bolje.

Aktiviraj se
Kad si na telefonu vrlo je lako da izgubiš osećaj za vreme. Odgledaš nekoliko snimaka, lajkuješ drugaricama slike i dok si se osvrnula prošao je dan. Pravi pauze tokom korišćenja telefona da bi mogla da se posvetiš i drugim stvarima koje bi htela da radiš, kao i da bi iskoristila što više vremena dana pre nego što moraš u krevet.

Budi pažljiva
Vrlo je opasno slati poruke ili gledati u telefon dok radiš druge stvari. NIKADA nemoj slati poruke ili pričati na telefonu dok voziš jer možeš ozbiljno da povrediš i sebe i druge. Isto važi i za hodanje na ulici. Sekund nepažnje je dovoljan da iskoračiš na ulicu, a da nisi primetila auto.

Probaj ove nedelje da postaviš sebi izazov i vidiš koliko će ti se život poboljšati kada ostaviš telefon po strani. Jednog dana ćeš se prisećati tih trenutaka i biti srećna što si ih doživela.

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.