Uči pametno!

Učenje je definitivno najdosadniji i najteži deo školovanja. Ali i tu možeš da popraviš situaciju ako naučiš da pametno rasporediš vreme, izabereš pravo mesto i najbolji metod rada…

1 Na pravom mestu! Gde učiš? Ispred TV-a, u kuhinji uz lupanje tanjira i šoljica? Loš izbor, za učenje ti treba koncentracija: dakle soba u kojoj nema TV-a, muzike, hrane i ostalih stvari koje ti odvlače pažnju. I ne, nemoj da se ispružiš na krevetu, jer bi moglo da počne sanjanje… Bolje sedi za radni sto.

2 Teže, pa lakše! Počni s najtežim zadacima, jer na početku učenja imaš najviše energije i koncentracije. Lakše predmete ostavi za kraj: kad ste umorni, jednostavnije zadatke ćete nekako rešiti, ali one teže nećete moći.

3 Napravi pauzu! Niko ne može da bude koncentrisan tri sata bez prestanka. Predugo sedenje smanjiće tvoju efikasnost ako se u međuvremenu malo ne protegneš i ne opustiš. Na svaki sat uzmi desetak minuta odmora!

VAŽNA NAPOMENA:  Ako ti ostane malo vremena, pokušaj da se nateraš da gradivo još jednom bar brzinski preletiš u glavi. A na kraju se svakako nagradi: čokoladica ili neka druga sitnica koja će te obradovati biće super motivacija da se i dalje držiš dobitnog plana!

Foto: Thinkstock Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.