Ugojila si se, umorna si i bezvoljna: Evo šta tvom organizmu fali

Ili si zaboravila ili ti se ugasio mob na kom imaš aplikaciju koja te podseća ili nemaš kraj sebe flašicu ili ti se jednostavno ne da. Bez brige, nisi jedina koja na dan ne popije dovoljno vode. Ali, zbog toga možeš imati jedan od ovih simptoma.

Svi znamo da se naše telo sastoji od preko 50% vode i da je upravo zbog toga užasno bitno paziti da unesemo dovoljno vode svakodnevno.

Pa evo po čemu možete zaključiti da vaše telo vapi za kojom čašom (vode!):

1. Suva koža ostaje suva i nakon nanošenja kreme

Normalno je da se koža menja s godišnjim dobima (naročito suvoća tokom zime), ali upravo zato služe kozmetički preparati. Ako ti se stanje s kožom ne popravi ni nakon nanošenja kreme, pij više vode!

2. Usne su ti suve, usta lepljiva i nenormalno si žedan/žedna

Ok, verujemo da to svi primete, ali ipak svi ne reaguju. Voda je opet lek, a ukoliko se i nakon višednevnog redovnog unosa vode isto osećaš i izgledaš, pitaj lekara za savet!

3. Boli te glava

Voda ne samo da leči glavobolju, nego i pomaže u prevenciji. Nedovoljno unošenje vode u organizam može izazvati čak i migrenu!

4. Osećaš stalni umor

Ukoliko objektivno spavaš dovoljno, a svejedno se ne osećaš odmorno, verojatno je u pitanju dehidracija.

5. Dobio/dobila si na kilaži

Čak pola litre vode dnevno ubrzava metabolizam do 30%. Osim toga, stručnjaci tvrde da se tokom dehidracije u našem mozgu znaju pobrkati signali, pa dobijemo osećaj prekomerne gladi, a ustvari bi samo trebalo da popijemo čašu, dve vode pre obroka i glad će se bitno smanjiti.

6. Boriš se sa tvrdom stolicom

Logično je da voda omekšava, pa nećemo dalje objašnjavati…

7. Boriš se s infekcijama urinarnog trakta

Za uzrok i lečenje infekcije ipak pitaj doktora, ali voda će ti svakako pomoći da izbaciš tu bakteriju iz sebe.

8. Razdražljivost i potištenost su epiteti koji te opisuju

Istraživanja su pokazala da već mala dehidracija izaziva neurološke promene koje utiču na sposobnost koncentracije i opšte psihičko stanje.

9. Imaš grčeve u mišićima

Krv slabije kola žilama kad nema dovoljno vode u telu. Ukoliko tvoje telo oseti dehidraciju, prvo će štititi vitalne organe, a mišići će biti zapostavljeni.

Ukoliko primećuješ nešto od nabrojanog, ne ignoriši. Prvo probaj da popiješ dovoljno vode, a ako i dalje nisi baš svoj/svoja, pitaj lekara za savet.

Izvor: teen385
Foto: Guliver Thinkstock/ Giphy

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.