Uhvaćena u laži, šta sad?

Istina o laganju? Neko će uvek da bude povređen. Svi smo to nekada uradili. Ako kažeš da nisi, onda lažeš. Bilo da se misli na to kako si rekla mami da si sredila sobu kad nisi ili da si širila tračeve po školi, istina se uvek sazna na kraju.

Pogledajmo činjenice; slagala si drugaricu. Šta sada? Ne želiš da je izgubiš zbog ovakve gluposti, ali ti je takođe teško da priznaš da si pogrešila. Ali ako želiš da povratiš poverenje svoje drugarice, moraćeš da joj priznaš koliko god te to plašilo. Evo nekoliko saveta da lakše prebrodiš ovaj problem.

Ne nastavljaj laž
Kada ti drugarica priđe i da ti do znanja da zna da si slagala bićeš u iskušenju da smisliš još neku laž da bi se izvukla iz neprijatne situacije. Međutim, mnogo ćeš se lakše osećati kada okočaš te neistine i prekineš lanac laži pre nego što ih se nakarika previše. Veoma je bitno da se ne navikneš na laganje, jer će ti to kasnije samo stvarati sve više problema.

Pokušaj da se staviš u njenu kožu
Očigledno je da ju je pogodilo to što si slagala, ali se suzdrži od traženja izgovora i dubko udahni. Sada je najbitnije da budeš iskrena i moraćeš dosta da se potrdiš da biste ponovo izgradile poverenje koje ste imale kakav god da je bio razlog za laž. Najbolja stvar koju možeš da uradiš sad je da budeš potpuno iskrena.

Izvini se
Pre nego što uradiš bilo šta drugo, izvini joj se. To će joj značiti i moći će da preboli to lakše. Da li će to rešiti sve probleme? Ne. Verovatno ćeš morati da se izviniš više puta. Budi što iskrenija i probaj da joj objasniš zašto si uradila to što jesi. Izbegavaj bilo šta što bi moglo da deluje kao da prebacuješ krivicu na nju (npr. „Žao mi je što je tebe to uvredilo.“) Prihvati krivicu i podeli sa njom svoje razmišljanje koje je dovelo do toga da bi imala veće šanse da te razume.

Daj joj vremena da svari situaciju
Nakon što se izviniš duboko udahni i pokušaj da se opustiš. Najgore je prošlo. Tvojoj drugarici će trebati vremena da razmisli o svemu što si joj rekla i doći će da razgovara sa tobom kada bude spremna. Nema potrbe da joj stalno šalješ poruke i proveravaš kakvo je stanje. Saslušala je šta si imala da kažeš i zna tvoje prave namere. Vaše drugarstvo će se uskoro vratiti u normalu, samo ne istog trena.

Priredila: Milica Milovanović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.