Upozorenje stručnjaka – deca ne bi smela da koriste Snapchat

Istraživanja su već odavno pokazala da društvene mreže ne utiču baš najbolje na mlade ljude, ali britanska komesarka za decu smatra da bi roditelji deci trebali zabraniti korištenje Snapchata.
Neke škole širom Velike Britanije već su počele zabranjivati korištenje Snapchata tokom nastave, a britanska komesarka za decu Ana Longfield smatra da bi roditelji trebali nastaviti istu praksu i nakon škole.

Longfield najviše smeta to što Snapchat zbog svojih mogućnosti izaziva svojevrsnu zavisnost kod dece. To se naročito odnosi na tzv. vatricu – kontinuirano dopisivanje između prijatelja duže od tri dana te se deca takmiče ko će duže održati tu ‘vatricu’.

Longfield je upozorila roditelje da prouče aplikacije koje njihova deca koriste i da se upoznaju o svim njihovim mogućnostima.

“Ako niste sigurni, radije nemojte dozvoliti deci da koriste Snapchat”, istakla je komesarka.

U nedavno objavljenom izveštaju, Longfield je upozorila na negativne uticaje društvenih mreža na decu, pre svega jer stvaraju pritisak da se stalno bude prisutan i da mladi putem “lajkova” prikupljaju odobravanje svojih prijatelja.

Snap, kompanija koja je osmislila Snapchat, brani svoju aplikaciju i tvrdi da ona podstiče komunikaciju među prijateljima, bez lova na komentare, lajkove ili deljenja.

“Zaista ozbiljno shvatamo našu obavezu da stvorimo sigurno iskustvo za naše korisnike i nastavljamo ulaganje u sva sredstva koja bi to osigurala”, poručili su iz kompanije.

Izvor: klix.ba

Foto: Pixabay

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.