Uradite ovo i bićete srećni svakog dana

Mnoga naučna israživanja pokazala su da ono što radimo u prvih 15 minuta nakon buđenja bitno određuje kako ćemo provesti ostatak dana. U skladu sa tim, osobe koje su jutarnji tipovi spadaju u srećnije, manje depresivne, a po nekim rezultatima čak i lepše od onih koji navlače prekrivač preko glave kada čuju alarm, posežu za snooze opcijom ili spavaju do podneva. Studije pokazuju da oni koji se svakog jutra bude sa osmehom, spremni da iskoriste dan, imaju tendenciju da budu zdraviji i da žive duže. Ukoliko se pitate šta bi trebalo da uradite da od osobe koja je mrzovoljna sve dok ne popije dve šoljice kafe postanete jutarnji tip, u američkom časopisu Business Insider nedavno je objavljeno istraživanje koje daje odgovor na ovo pitanje, a sastoji se od četiri laka koraka:

ISKLJUČITE ELEKTRONSKE UREĐAJE: Ukoliko imate običaj da pre spavanja gledate televiziju ili da koristite telefon, promenite ovu naviku. Elektronski uređaji emituju svetlost koja nam ne dopušta da zaspimo i loše utiče na kvalitet našeg sna. Zbog toga se preporučuje čitanje knjige pre spavanja.


NE NAVLAČITE ZAVESE U SPAVAĆOJ SOBI: Sunčeva svetlost utiče na naš mozak baš kao i mrak. Dok nas svetslost razbuđuje, mrak šalje signale našem mozgu da bi trebalo da spava. Zato se navlačenje zavesa i zamtračivanje spavaće sobe ne preporučuje.


REDOVNO VEŽBAJTE: Sva naučna istraživanja koja su se bavila vezom između mentalnog i telesnog zdravlja pokazala su da ljudi koji vežbaju oko dva i po sata nedeljno bolje spavaju od onih koji nisu fizički aktivni.


UŽIVAJTE U PRVOJ KAFI: Nemojte nigde žuriti nakon ustajanja već dajte sebi vremena da u miru popijete prvu jutarnju kafu. Neka to budu 15 minuta uživanja tokom kojih nećete razmišljati o obavezama koje bi trebalo da ispunite tog dana.

Foto: Pixabay

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.