Važnije je ostati zdrav nego gubiti kilograme!

Dijete mogu biti zaista stresne, a konstantno gledanje u brojeve na vagi suptilno otkriva da dijeta baš i ne funkcioniše – samopouzdanje dolazi iznutra, a telesna masa uslovljena je intenzitetom treninga koji trpe vaši mišići. Dakle, ukoliko se hranite zdravo i vežbate, a vaga pokazuje da ste nabacili koji kilogram, to ne znači da ste se ugojili, već da su vam mišići ojačali.

U nastavku, pročitajte šta zaista znači biti zdrav i kako ćete jedino uspeti da očuvate zdrave navike.

Razmišljajte pozitivno

Sama reč “dijeta” prilično je zastrašujuća, zato što često nosi sa sobom negativnu konotaciju. Dijeta bi značila da sebi ograničavamo šta i koliko jedemo, a takav način razmišljanja iznenada može dovesti do suprotnog efekta – naručivanje pice na kućnu adresu posle ponoći, prožderavanje čipsom na školskom odmoru itd.

Umesto da zabanite sebi da kupite krofnu sledeći put u marketu, možda bi bilo bolje da se prisetite kako ćete sledeći put u restoranu naručiti salatu i tako će griža savesti nestati.

Fokusirajte se na vaše zdravlje

Fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje uslovljeni su načinom na koji jedemo, koliko se krećemo i kako vidimo sebe u ogledalu. Međutim, ne morate ići na trčanje svakog dana kako biste bili zdravi – nešto jednostavno poput lagane šetnje nakon večere ili joge pred spavanje bilo bi sasvim dovoljno.

Ne dozvolite dobrim navikama da budu privremene

Ukoliko smatrate da nećete moći da primetite rezultate tako brzo, počnite da vodite dnevnik ishrane, energije, motivacije i produktivnosti. Pokušajte da shvatite koja vrsta hrane i fizičkih aktivnosti vam pomaže da postanete bolji, a onda počnite da ih primenjujete svakodnevno.

Više cenite sopstvena tela

Svačije telo je drugačije, tako da je važno zapamtiti da se i zdravlje na svakome ispoljava na jedinstven način – Healthy looks different on every body.
Naučite da cenite vaše prednosti, ali i mane, kako biste zablistali u punom sjaju.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.