Istine i zablude o veštačkim zaslađivačima

Trend zdrave ishrane nikako ne jenjava, a jedna od važnih stvari za koje se često pitamo da li su zdrave, jesu veštački zaslađivači. O njima kruže svakakve urbane legende, ali i netačne informacije. Predstavljamo one koje su najrasprostranjenije.

Glasine: Upotreba zaslađivača pomaže u mršavljenju

Realnost: Oni nisu najvažniji element, ali svakako mogu biti korisni. Važno ih je uzeti u obzir kada osoba unosi veliku količinu kalorija preko šećera. Ali ne sme se zaboraviti da ako se zaslađivači koriste u velikim količinama, rezultat će biti isti. Ograničite se, u tome je tajna.

Glasine: Aspartam i saharin su isti

Realnost: Saharin se koristi već više od 100 godina i predstavlja ,,najproučavaniji zaslađivač’’. Sadrži nula kalorija, ne podiže nivo šećera u krvi i 200 do 700 puta je slađi od kristal šećera. Aspartam se u organizmu rastvara na nekoliko amino kiselina, ali daje zanemarljivu količinu energije ili minimalan broj kalorija, koji bi se uzimao u obzir ako bi se unelo oko 0,1kg da bi se dobila jedna kalorija. Razlika je zanemarljiva, ne brinite.

Glasine: Veštački zaslađivači izazivaju rak

Realnost: Totalna glupost. Ovo su neke od najviše proučavanih supstanci na svetu sa hiljadama studija koje potvrđuju njihovu bezbednost za ljudsku upotrebu. Relevatni stručnjaci su za svaki niskokalorični zaslađivač koji se koristi u hrani i pićima odredili bezbedan nivo konzumiranja. Ovaj nivo, poznat kao preporučeni dnevni unos, izražava se u miligramima po kilogramu telesne težine i predstavlja količinu za koju se smatra da je bezbedna za svakodnevno konzumiranje tokom celog života bez bitnog rizika po zdravlje.

Iz svega ovoga možemo da zaključimo da su veštački zaslađivači odlična alternativa konzumiranju šećera i korisno sredstvo za gubitak kilograma. Bezbedni su. Naša preporuka je da razmotrite koja zamena je najbolja za vas a zatim da uživate u povremenim druženjima sa omiljenim vam poslasticama.

Foto: Pixabay

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.