Voda je zakon!

Nema boju, miris i ukus, a opet je tako zdrava, osvežavajuća i fina! Bez vode nema života pa je krajnje vreme da saznaš baš sve o toj čarobnoj tečnosti

Vodeni organi

Svi naši organi velikim delom su sastavljeni od vode. Tako na primer mozak u sebi ima 85 posto vode, a pluća čak 80. U kostima je 22 posto vode, a u zubima 10. Iz svih tih brojki sasvim je jasno da nam je voda neophodna kako bi svaka ćelija u našem telu normalno funkcionisala.

SOS za kožu

Ako tvom telu nedostaje tečnosti, ono će je najpre nadoknaditi uzimajući zalihe iz ćelija kože. A žedna koža stari znatno brže od one koja je opskrbljena vodom pa se javljaju opuštenost i bore. Uzalud skupe kremice i serumi ako kožu ne napojimo i iznutra.

Koliko je vode dovoljno?

Uvreženo je mišljenje da nam za normalno funkcionisanje organizma treba oko dve litre vode dnevno. Ali kako je treba piti? Stručnjaci kažu da našem telu najviše odgovara ako pijemo dva do tri decilitra vode svaka dva sata. Uživaj u svakom gutljaju i nikako nemoj čekati da osetiš žeđ. Tada već počinju problemi – glavobolje, umor, dekoncentracija…

Znaš li i…

Tokom života čovek popije otprilike 35 hiljada litara vode.

Pri gubitku 20 posto vode iz organizma čovek umire.

Voda može i da gori: u Azerbejdžanu postoji voda u kojoj ima mnogo metana zbog čega je zapaljiva!

Kamila je najbrži i najveći potrošač vode u životinjskom svetu: u samo 10 minuta može da popije 80 litara vode.

Severnoamerički skočimiš može ceo život da provede da ne popije ni kap vode. Svu potrebnu tečnost izvlači iz sočnih trava i kaktusa.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.