Vreme je za novu ljubav

Od tvog princa na belom konju ostao je samo konj? Završetak ljubavi je gadna stvar, ali svaki kraj znači i novi početak. Vreme je da zalečiš svoje slomljeno srce i kreneš dalje…

Tužna si i bezvoljna, a za to imaš i dobar razlog: od velike ljubavi ostao je samo gorak ukus razočaranja. Vaša priča se završila. On, koji je do juče bio ceo tvoj svet, sada je samo uspomena… Čak i ako si možda s njim imala kratku avanturu, možeš da budeš jednako povređena kao da ste bili godinama zajedno. Kako god bilo, osećaš se grozno i ponavljaš sama sebi da to više nikada ne želiš sebi da priuštiš. Zato ćeš jednom zauvek odustati od tih čudnih stvorenja, momaka. Nećeš više pogledati nijednog jer će ti svaki od njih kad-tad doneti razočaranje i patnju. Ali nemoj tako… taj stav te neće daleko dovesti. Nema smisla da sad godinama kukaš nad svojom nesrećnom sudbinom. Budeš li se tako ponašala, samo ćeš sebi još više zagorčati život: oporavak od ljubavnog raskida nije lagan, ali je moguć. Pred tobom je još mnogo godina i, mada si trenutno solo, niko te još neće proglasiti usedelicom. Ne odustaj već nakon prvog ljubavnog promašaja.

Koliko ti je vremena potrebno?

Vreme je najbolji lek za sve ljubavne rane. No, koliko će ti biti potrebno da nakon ljubavnog sloma ponovo osetiš potrebu za nečijim zagrljajima? Kada ćeš biti spremna za novi ljubavni zalet? Nekim devojkama treba nekoliko nedelja, nekima nekoliko meseci, možda čak i cela godina… Druge su pak spremne da vrlo brzo ulete novom lepotanu u zagrljaj. Bilo kako bilo, ne bacaj se oko vrata prvome koji naiđe kako bi uz njega zaboravila onoga koji ti je slomio srce. Time nećeš ništa postići, sve će ti se samo obiti o glavu. Dok ne preboliš staru ljubav, nijedan novi dečko neće ti se iskreno svideti, samo ćeš ga upoređivati s bivšim i činiće ti se da nigde na svetu više nećeš moći da pronađeš takvo “savršenstvo” kao što je bio on. Na sreću, to nema veze sa zdravim razumom, zato… čitaj dalje.

Pomiri se sa svojim greškama

Prestani da se opterećuješ pitanjima poput “Čime sam to zaslužila?” ili “Šta nije u redu sa mnom?”. U glavi ti se verovatno gomilaju glupe misli, poput “Očigledno sam previše debela”, “Verovatno sam glupa za njega”, koje su totalno besmislene i samo štete tvom samopouzdanju. Sad je pravo vreme da svoje misli usmeriš kako treba. Zapitaj samu sebe: “Šta zapravo želim od dečka?” i “Jesam li s njim zaista bila srećna i zadovoljna?”. Naravno, moraš da razmisliš i o tome jesi li možda ipak napravila neku veliku grešku. Možda si bila previše ljubomorna, oduzimala mu previše vremena ili si čak bila bezosećajna? U svakoj vezi postoje nesuglasice, krivica zbog raskida ne može se svaliti samo na jednu osobu. Ali zbog vlastitih grešaka ne trebaš da kukaš: nauči iz njih nešto za budućnost.

Misli pozitivno

Odjednom si zamrzela sve momke na svetu i uverena si da je tvoja sudbina da budeš odbačena i sama? Glupost veličine svemira! I to duboko u sebi dobro znaš. Nisu svi momci isti. I nisu sve ljubave veze osuđene na propast. Život nas, na sreću, ne prestaje da iznenađuje. Razmisli malo: u ovom trenutku tvoje slomljeno srce te sprečava da se setiš svih lepih trenutaka koje si provela s bivšim dečkom. No, zar zaista želiš da se takvi trenuci više nikada ne ponove? Bez obzira na bol koju sada osećaš, u sebi dobro znaš da nema ništa lepše na svetu od zaljubljivanja. Dakle, samo hrabro!

Šta možeš da očekuješ?

Jesi li do sada već uspela da shvatiš da moraš i drugima da daš šansu? Dobro, ne želimo da ti obećavamo da će prvi dečko u kojeg se zagledaš biti tvoj Gospodin Savršeni, ali vredi pokušati. Kad upoznaš nekog novog, slobodno mu ispričaj o bivšoj ljubavi koja te je razočarala i ne moraš se bojati da ćeš zbog toga ostaviti loš utisak. Sasvim je prirodno da se u početku nove veze osećaš kao na ispitu: budeš li mu priznala da si još malo zbunjena i da se prilagođavaš novoj situaciji, daćeš mu do znanja da mora biti strpljiv. No nemoj misliti da se nova ljubav mora dogoditi po svaku cenu samo kako bi sebi dokazala da ćeš ovog puta uspeti. Imaj na umu da će nova ljubav doći kad-tad, možda na treći ili tek na trideset i treći pogled. U međuvremenu, uživaj u svojim solo danima…

Nije loše ni biti solo…

Možeš se posvetiti svojim prijateljicama i svemu onomu što vas povezuje: shoppingu, tračevima…

Ne moraš pred roditeljima da smišljaš izgovore, kao pre kad si htela tajno da odeš s njim u bioskop.

Imaš više vremena za učenje, a tvoja situacija u školskom dnevniku će izgledati božanstveno.

Možeš da razgovaraš, smeješ se i flertuješ sa svim momcima ovog sveta, bez imalo griže savesti.

Priredila: Maja Jeić

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.