Zašto treba izbegavati kečap?

Omiljeni nam umak od paradajza, poznatiji kao kečap koji jedemo uz pomfrit, meso, pizzu i razne sendviče uopšte nije zdrav. Zbog toga ovaj omiljeni dodatak jelima treba izbegavati u širokom luku ili bar smanjiti njegovu upotrebu, piše Delish.com.

Sigurno će vas iznenaditi činjenica da jedna kašika kečapa sadrži više kalorija od keksa sa čokoladom. Možda zvuči neverovatno, ali jedna kašika kečapa sadrži čak 3,7 grama šećera.

Kečap ima slatkast okus koji će nadjačati sve ostale namirnice koje konzumiraš.

Njegova tekstura je veoma čudna. Dok majoneza ima finu i kremastu teksturu, kečap ima teksturu koja je gusta i stvara nered, pogotovo ako je u boci ostalo malo kečapa. Moraš pažljivo da rukuješ bocom kako ne bi uprljala omiljenu majicu.

Osim šećera, kečap sadrži i veliku količinu soli koja dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Dugoročna konzumacija može biti uzrok bolesti poput povišenog krvnog pritiska, razvoja kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Kečap ima intenzivan miris i ponekad su potrebni sati da se rešite mirisa koji kečap ima.

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.