Zbogom, noćne more!

Da li ovih dana sanjaš kako te juri neki čovek i nikako ne uspevaš da mu pobegneš? Ili kako se događa neka prirodna katasrofa i ne možeš da nađeš svoju porodicu? Užasno, zar ne? Verovatno si imala na stotine ovakvih snova od kad si bila dete. Psiholozi kažu da je to deo odrastanja i sazrevanja kod ljudi. Ali ako počnu da se ponavljaju mogu dovesti do problema tipa nedovoljnog sna i gomilanja stresa. Ako ti se češće javljaju noćne more nego snovi evo nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu s tim.

Ne idi u krevet odmah nakon svađe
Tvoje stanje pre nego što legneš u krevet utiče na stanje tvog uma kada zaspiš. Ako si bila u nekoj stresnoj situaciji dopusti sebi da se smiriš i da te prođe pre nego što odlučiš da spavaš. Nemoj da dopustiš nikome da remeti tvoje vreme za odmor.

Drži se određenog vremena
Bilo bi bolje da ostaviš sledeću epizodu serije koju gledaš za sutra jer, verovala ili ne, to utiče na to da li ćeš sanjati lepe ili ružne stvari. Takođe ne bi bilo loše da potražiš koliko sati sna ti je potrebno u skladu sa godinama i da pokušaš da to vreme održavaš tokom cele nedelje.

Zaboravi na večernje užine
Svi smo čuli da nije zdravo jesti nakon određenog vremena uveče, ali postoje i razlozi za to. Naš stomak neku hranu vari duže od drugih, a odlazak u krevet sa punim stomakom nije dobro i vrlo često izaziva loše snove. Poslednji obrok i užina neka ti budu nekoliko sati pre odlaska na spavanje da bi tvoj stomak imao vremena da sve to svari.

Nemoj pre spavanja da gledaš strašne stvari
Izbegavaj bilo kakve prikaze ubistava, nasilja ili duhova i čudovišta – takve stvari ti se zadržavaju u umu mnogo duže nego što misliš. Isto važi i za igrice koje imaju bilo koji od ovih elemenata. Bolje ćeš spavati ako njih ostaviš za neko drugo vreme.

Odvoji vreme za sebe
Počni da radiš jogu, meditiraj, ili napravi svoj ritual u kom ćeš se posvetiti sebi i svom telu pre spavanja. Time ćeš napraviti naviku i bolje ćeš se osećati pre nego što utoneš u san.

Priredila: Milica Milovanović

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.