Zdrava ishrana: jednostavan vodič za kontrolu porcija

Većina nas ne zna kako odgovarajuća porcija treba da izgleda i, prema navodima BBC-ja, kada govorimo o broju kalorija koje unosimo, njihovu količinu umanjujemo za skoro jednu trećinu.

Osim porcije od 80g voća i povrća koju treba da pojedemo svakog dana, u Velikoj Britaniji ne postoje nikakve zvanične državne preporuke o veličini porcija. Zato vam predstavljam lak vodič za razumevanje veličine porcija koji je zasnovan na jednostavnom mernom instrumentu – vašoj šaci!

Ugljeni hidrati
Kada se reč o hrani koja sadrži skrob, kao što je krompir, nekuvani pirinač ili pasta, zdrava porcija treba da bude veličine vaše pesnice. Čapati, pita, nan ili velika kriška hleba treba da budu veličine ispružene šake a količina cerealija treba da bude jednaka savijenoj šaci.

Povrće
Za porciju povrća, treba da uzmete najmanje dva savijene šake, a više od toga je još bolje. Ako ste gladni u vreme obroka, unos velike porcije povrća je odličan izbor jer ste ne samo obezbedili dovoljno vitamina i minerala, već i vlakana koja će vas duže držati sitim.

Meso
Za merenje količine mesa koristite dlan. Imajte na umu da malomasno meso kao što je piletina i ćuretina sadrži manje zasićenih masti i predstavlja dobru opciju ako se trudite da smršate. Što se crvenog mesa tiče, uklonite sav višak masti koji vidite i ograničite unos na jednom nedeljno. Prerađeni mesni proizvodi kao što su šunka, kobacice ili burgeri treba da se jedu samo kad hoćete sebe da počastite jer su bogati zasićenim mastima.

Riba
Bela i plava riba iz proverenih izvora treba da bude veličine vaše cele šake i plavu ribu bi trebalo da jedete jednom nedeljno. Bogata omega – 3 kiselinama, plava riba je odlična za zdravlje srca i podržava zdrav razvoj vaše bebe tokom trudnoće i dojenja. Primeri plave ribe su skuša, pastrmka, haringa i sardine.

Voće i koštunjavo voće
Zdrava užina između obroka kao što je voće treba da bude veličine vaše pesnice. Ako jedete sušeno voće, važno je znati da porcija treba da bude onolika koliko može da vam stane u šaku. Koštunjavo voće je bogato zdravim uljima, proteinima i vlaknima i odličan je izbor za užinu. S obzirom da je bogato kalorijama, vodite računa o veličini porcije. Treba da bude takva da vam stane u šaku.

Sosevi, namazi i ulja
Za masnu hranu bogatu kalorijama kao što je puter, ulje ili majonez, koristite vrh palca (od zgloba do nokta). Dužina i dubina dva palca treba da bude dovoljna za hranu bogatu proteinima kao što je sir.

Izvor: http://www.huffingtonpost.co.uk/

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.