Zdravstveno stanje vašeg ljubimca utiče na vas više nego što mislite

Gubitak kućnog ljubimca ume da bude jednako bolan kao i gubitak bilo kog člana porodice, toliko da utiče na vaše mentalno zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Veterinary Record pokazalo je da loše zdravstveno stanje kućnih ljubimaca povećava stres i anksioznost vlasnika i dovodi do depresije.

Studija je uključila 119 osoba čiji kućni ljubimci imaju problema sa zdravljem i 119 onih čiji su ljubimci potpuno zdravi. Istraživači su zatim svojim ispitanicima postavljali pitanja koja određuju nivo stresa, anksioznosti i depresije.

Oni koji imaju bolesne životinje imali su lošije rezultate od onih čiji ljubimci nemaju problema sa zdravljem.

To je takođe uticalo i na kvalitet života ispitanika – vlasnici bolesnih životinja isticali su da su manje zadovoljni na poslu i vezama, dodajući da im je raspolođenje i zdravlje lošije.

Istraživači su ovaj fenomen nazvali “teret negovatelja”. Oni koji brinu o obolelima, bilo da su u pitanju ljudi ili životinje, pod većim su stresom i napetošću.

Profesorka sa Fakulteta veterinarske medicine u Njujorku Ketrin Goldberg je komentarišući rezultate istraživanja istakla da veterinari moraju da brinu i o potrebama vlasnika kućnih ljubimaca jednako kao i njima samima, piše “Hafington post”.

Iako rezultati nisu dali precizan odgovor na pitanje koliko loše zdravstveno stanje ljubimca može da utiče na psihičko stanje vlasnika, naučnike postojanje uticaja uopšte ne iznenađuje.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.