Žvakaće gume u borbi sa viškom kilograma

Žvakanje žvakaće gume dok šetaš povećava broj otkucaja srca i sagoreva više kalorija, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Waseda.

Studija je pokazala da žvakanje dok se krećemo ubrzava rad srca koje podstiče organizam da se kreće brže što dovodi do dodatnog trošenja energije. Tokom 15-minutnog žvakanja žvakaće gume, osobe koje su učestvovale u istraživanju su šetale 12 metara dalje, a otkucaji srca su im bili tri puta veći.

Naučnici su kazali kako žvakanje i vežbanje u isto vreme može pomoći ljudima u borbi protiv gojaznosti.

Ranije studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume ubrzava rad srca, ali ovo je prvi put da se radi istraživanje tokom aktivnosti. U istraživanju je učestvovalo 46 muškaraca i žena starosti od 21 do 69 godina.

Osobe koje su žvakale žvakaću gumu prešle su veću rutu za isto vreme u odnosu na one koji nisu žvakali. Praćena je i njihova kilaža i utvrđeno kako žvakaća guma pomaže u većem sagorevanju kalorija. Efekti su najviše primećeni na muškarcima srednje i treće dobi koji su imali veliku promenu u otkucajima srca, pređenoj deonici i sagorenim kalorijama.

“Gojanznost je postala široko rasprostranjena pojava i gotovo prerasla u pandemiju. Povezana je s drugim bolestima kao što kardiovaskularna, metabolička, mišićno-koštana i rakom. Da bi se to sprečilo potrebno je uvesti preventivne metode i lečiti gojaznost ukoliko je potrebno. Žvakaća guma stimuliše simpatičke nervne aktivnosti, povećava broj otkucaja srca i potrošnju energije. Osim toga, vežbanje povećava potrošnju energije, a žvakanje žvakaće gume uz vežbanje mnogo više”, tvrde naučnici koji su učestvovali u istraživanju.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.