2020. godina slasnog gejminga

Tranzicione godine, one u kojima jedna generacija konzola biva zamenjena novom, tehnološki naprednijom generacijom, uvek ispadnu najbolje godine za gejming u celini − atmosfera promene i inovacije zakači sve platforme, PC, mobilne uređaje i sve druge gadžete na kojima narod igra igre.

Pred vama je deset strana čiste slasti, kompilacija najznačajnijih igara koje će se pojaviti u 2020. godini. Kao i svaka lista, i ova je prilično lična i odražava ukus i senzibilitet redakcije časopisa „Gamer“. Sigurno će neki čitaoci zameriti što njihov favorit nije na spisku; drugi će kukati zbog naslova XYZ koji „nije zaslužio da se tu nađe“, ali uvereni smo da će se najveći procenat naše čitalačke legije složiti s ovim izborom. Igre smo poređali po datumu izlaska, listajući prvo one čiji datum tržišne premijere nije sporan. Kako budete odmicali, doći ćete do sivlje zone, prepune spekulacija i konspirativnog šaputanja. Sasvim sigurno, neke igre sa spiska zakasniće i pojaviti se tek u 2021. godini, a poneka će možda i poraniti, ko zna. U svakom slučaju, uživajte!

1. Minecraft Dungeons
Nivo loženja: 7
Datum izlaska: april
Izdavač: Xbox Game Studios
Platforme: PC (Windows), Xbox One, PlayStation 4, Switch

Kad se Minecraft i Torchlight hemijski spoje u laboratoriji talentovanih developera, dobija se zabavni hibrid kao što je Minecraft Dungeons. Ovo će biti čist akcioni RPG u dungeon crawler maniru, bez gradnje baze i kopanja. U igri vas očekuje gomila mračnih lokacija, prepuna mobova, koje ćete brisati iz knjige života sami ili u društvu co-op partnera. U igri neće biti rasa niti klasa, već ćete imati potpunu slobodu korišćenja oružja, opreme i spellova. Nadamo se da će igra proći bolje nego Minecraft: Story Mode, avantura koju je pre nekoliko godina izdao blaženopočivši Telltale Games.

2. Ori and the Will of the Wisps
Nivo loženja: 4
Datum izlaska: 11. mart
Izdavač: Xbox Game Studios
Platforme: PC (Windows 10), Xbox One

Ovaj nastavak igre Ori and the Blind Forest iz 2015. godine takođe je formiran kao napredna Metroidvania. Ponovo ste u ulozi malog duha Orija, koji rešava probleme u začaranoj šumi, bori se i rešava inteligentno smišljene terenske puzzle. Po rečima autora, Will of the Wisps biće za prethodnu igru ono što je Super Mario Bros.3 bio za originalni Super Mario Bros. Ako tražite šarenu igru visokog kvaliteta s karikiranim nasiljem, pogodnu za porodično igranje, upravo ste je našli. Igra je trebalo da izađe još prošle godine, ali, kao što je poznato, gejming izdavaštvo nije egzaktna nauka…

3. Animal Crossing: New Horizons
Nivo loženja: 6
Datum izlaska: 20. mart
Izdavač: Nintendo
Platforma: Nintendo Switch

Imaju li igre Animal Crossin ikakvu poentu nakon izlaska naslova Stardew Walley, pet puta bolje i isto toliko puta jeftinije igre? Ako pitate vlasnike Nintendo Switcha, koji jedva čekaju da daju 60 evra za Animal Crossing: New Horizons, nećete dobiti odgovor, već samo prezrivi pogled. Ova casual igra podseća na simulaciju preživljavanja u kojoj nema opasnosti, već je sve slatko, kul i prepuno simpatičnih životinjica. U ulozi ste mladića ili devojke koji dolaze na pusto ostrvo da od njega naprave raj − cepaćete drva, graditi kolibe, saditi bilje, okopavati baštu, rudariti i opuštati se za sve pare.

4. Psychonauts 2
Nivo loženja: 9
Datum izlaska: Jesen/zima 2020.
Izdavač: Xbox Game Studios
Platforma: PC (Win + Linux), MacOS X, Xbox One, PlayStation 4

Psihonauti Tima Šejfera jedna je od najboljih arkadnih avantura prve decenije XX veka, pa su očekivanja koja se postavljaju pred njen nastavak ogromna. Nakon četiri miliona američkih dolara skupljenih na Kickstarteru, Tim i ekipa dobili su dodatni keš od Microsofta, tako da finansijska podloga za igru svakako nije problem. Glavni protagonista igre ponovo će biti Raz, koji je u međuvremenu postao diplomirani Psihonaut, specijalista za lečenje duševnih bolesti uz zalaženje u pacijentovu bolesnu psihu. Očekujemo solidan platformski gejmplej i milion tona dobrih fazona.

5. The Last of Us Part II
Nivo loženja: 10
Datum izlaska: 29. maj
Izdavač: Sony Interactive Entertainment
Platforma: PlayStation 4

Po mišljenju mnogih, The Last of Us bio je najbolja igra na PlayStationu 3. Remasterizovana za PS4 nekoliko godina kasnije, igra je nanovo kupila publiku, koja se od 2013. kune da nikad nije igrala igru s jačim emocionalnim nabojem. Prirodno, Naughty Dog i Sony odavno su počeli da razmišljaju o njenom direktnom nastavku.

The Last of Us Part II počinje pet godina nakon finala prve igre, stavljajući vas u ulogu devetnaestogodišnje Eli, koja preuzima štafetnu palicu gejmpleja od osedelog Džoela. Eli je mnogo okretnija od Džoela, što se u sferi gejmpleja ogleda u mogućnosti za lagane akrobacije, vešanja o više platforme i spektakularnije doskoke. Lajtmotiv prve igre bila je ljubav, ali tema druge biće mržnja − na primedbu da trejleri previše odišu nasiljem i seksualnim insinuacijama (Eli je lezbijka, toga se sigurno sećate ako ste igrali Left Behind, DLC za prvu igru), autori kažu da je ovo igra koju su „napravili odrasli ljudi i koja je namenjena isključivo odraslim ljudima“.

U Nestašnom psu kažu da će The Last of Us Part II biti najduža igra koju su ikad napravili. Stoga je iz igre izbačen multiplejer, koji smo imali u prvom delu, ali, ruku na srce, ne verujemo da će iko kukati zbog toga. Igra će, naravno, biti surova PlayStation 4 ekskluziva.

Ostatak teksta naći ćete u AKTUELNOM broju magazina GAMER po sniženoj ceni od 120 dinara!

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.