4 namirnice koje ne treba uzimati na prazan stomak

Da biste se konačno “probudili” i mogli normalno da funkcionišete, telu treba doručak.

Dok još niste doručkovali, a vaše telo još uvek “spava”, ni u kom slučaju ne bi trebalo da radite sledeće stvari

Pijete kafu

Kafa stimuliše proizvodnju kiseline u stomaku, što može biti uzrok nelagodnosti i čak grčeva. Štaviše, kafa na prazan stomak može prouzrokovati nedostatak serotonina – hormona koji je odgovoran za osećanje zadovoljstva i dobre volje. Ako još niste doručkovali, ali zaista želite kafu – dodajte joj krem ili mleko koje može ukloniti negativan uticaj.

Spavanje

Lekari su sigurni da je odlazak u krevet sa praznim stomakom veoma štetno. Osećaj gladi sprečava spavanje, a takođe promoviše površinski san, koji je veoma loš za telo. Zato pokušajte da jedete 2 sata pre spavanja, a ako ste gladni pre odlaska u krevet, popijte kefir ili parče kolača.

Sokovi

U bilo kojem soku (naročito sveže ceđenom) postoje kiseline, koje su potpuno nepotrebne za stomak ako ga pijete na prazan želudac. Posebno opasno može biti ako imate gastritis ili čir na želucu. Da biste smanjili štetu, razblažite sok vodom u razmeri 1: 1 ili ga pijte nakon doručka.

Zvakaća guma

Ako često žvaćete žvake kada osećate glad, lako možete zaraditi gastritis. Stvar je u tome da hlorovodonična kiselina koja se proizvodi tokom žvakanja uništava sluznicu želuca (ako je, naravno, prazna).

Važno: ne žvaćite gumu za žvakanje više od 10 minuta i kada je stomak pun.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.