5 grešaka koje utiču na životni vek baterije mobilnog telefona

Čini nam je da je previše tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali da li su sve istinite? Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajnost baterije.

1. Baterija treba biti prazna ili gotovo prazna pre punjenja
Ovo vredi jedino ako se koriste nikal-kadmijumove baterije čiji kapacitet opada ako se mobilni prerano ili prečesto pune. Litijum-jonske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim telefonima, s time nemaju problema.

2. Korišćenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji
Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji za punjenje koriste USB priključke. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

3. Novi mobilni potrebno je prvi put maksimalno napuniti
Danas ne, to je bila praksa pre litijum-jonskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li ta odluka da utiče na kapacitet baterije.

4. Često priključivanje i isključivanje mobilnog telefona smanjuje životni vek baterije
Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma
Netačno, optimalan nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 posto. Za očuvanje baterije bolje je da ga se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvek do maksimalnih 100 posto.

Foto: Thinkstock Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.