5 stvari o kojima ne treba da brineš

Stres, stres i samo stres. Stalno razmišljamo o raznoraznim problemima, stalno nam nešto pritiska leđa i verujem da ni na ovom raspustu i za vreme praznika niste bili potpuno opušteni.

Briga za određene stvari jeste opravdana, to je briga koje ne možemo lako da se otarasimo, ali složićete se da vrlo često brinemo za potpuno bespotrebne stvari. Jednom kad sam sela i razmislila o čemu zapravo brinem, bilo mi je žao potrošenog vremena na nebitne stvari. Da bih i vama pomogla da ne trošite svoje vreme i svoje živce, evo par stvari o kojima stvaarno ne bi trebalo da brineš:

1. Višak kilograma

Znam, svi smo se ugojili tokom praznika. Te praznične trpeze su uvek nekako ukusnije, nego ove regularne, tokom godine. Plus, mnoštvo poklona, manje aktivnosti, i kad se sve to skupi eto viška kilograma, eto veće brojke na vagi i naravno stresa oko svega toga. Međutim, jedne stvari moraš da budeš svesna- to je samo privremeno. Čim krene škola, aktivnost, više obaveza, a manje vremena za gledanje filmova i grickalice, svi ti kilogrami će časkom da se istope. Nemoj samo sebi da dozvoliš da se previše opustiš i tvoje summer body će časkom biti ponovo tu!

2. Nemaš dečka

Sve tvoje drugarice izlaze sa momcima, postavljaju slike na Instagram, lepo im je, a ti se osećaš kao trinaesto prase, usamljeno i nepoželjno. Moraš da mi veruješ da je to toootalno pogrešan osećaj. To što trenutno nemaš dečka, ne znači da manje vrediš d bilo koga drugog. Tvoja prilika negde čeka i doći će kad joj bude vreme. Ništa se ne treba desiti pre svog vremena, pa će tako i tvoja šansa doći onda kada ti najviše bude trebala. Sada uživaj dok si sama, zaljubi se u njih 10 i zavoli svoju slobodu.

3. Ocene

Ocene jesu donekle bitne, jer bi tvoja budućnost možda mogla od njih da zavisi. Ali evo, ti si sad na raspustu i svesna si da imaš par loših ocena koje moraš da popraviš do kraja polugodišta, zbog boljeg uspeha. Bez brige, sve ocene se poprave! Preterano razmišljanje o njima ih sigurno neće popraviti, ali zato hoće rad, trud i posvećenost. Bori se, uči i radi na tome da ih popraviš, a ako se to ipak i ne isplati, uvek imaj u glavi da je i to zbog nečega dobro, a da će se tvoj rad i trud kad-tad isplatiti.

4. Prošlost

Šta je moglo da bude, šta bi bilo da je bilo… Neprestano i stalno razmišljamo svi o tome. Pravimo milione scenarija u glavi i mislimo o mogućim ishodima. Ali, stop! Prošlost je prošla, zato se tako i zove. Ne možeš ništa da vratiš, ništa da ispraviš ili da promeniš. Kako se desilo, tako je moralo da se desi i baš tako je najbolje po tebe. Glavu gore, gledaj napred i radi na svojoj budućnosti!

5. Mišljenja drugih ljudi

Mislim da si bezobroj puta čitala o ovome, ali moram još jednom da ti kažem koliko ovo ne treba da te dotiče. Ti imaš svoj život, svoj pogled na svet i način razmišljanja. Onako kako ti misliš da treba nešto da uradiš je najbolji mogući način da to i uradiš. Naravno, dobro je prihvatiti savet nekoga ko ti misli dobro, ali nikada niko ne može da zna sva tvoja osećanja i razmišljanja. Nekada ćeš samo ti znati zaštonešto treba ili ne treba da se dogodi, zato slušaj sebe. A to da li će neko nešto reći, kako i zašto, to je njihova stvar jer je to njihov život. A ako svoj život provedeš gledajući tuđe, kao da nisi ni živeo.

Zato, bez stresa, glavu gore i živi život punim plućima!

Priredila: Nikoleta Jovičić
Foto: Thinkstock/Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.