7 odluka koje moraš doneti pre nego što počne škola kako bi bila što uspešnija!

Na početku svake nove godine, donosimo razne odluke. Zašto to isto ne bismo uradili i na početku školske godine?

Ionako nam je početak nove školske godine jedan od najznačajnijih datuma u godini (osim rođendana, naravno), pa je logično da se za njega pripremamo. Pogotovo je stresno ako proživljavaš stres seljenja u novu školu ili krećeš u osnovnu ili srednju.

Nije uvek lako održati obećanje, ali mi te molimo da razmotriš hoćeš li se držati ovih odluka – za tvoje dobro (govorimo iz iskustva). Ukoliko ih se budeš pridržavala, bićeš bolja učenica, drugarica i omiljena školska koleginica.

1. Nemoj se upoređivati sa svojim prijateljima – osim što možeš razviti zavist, što nije lepa ljudska osobina, postaćeš nezadovoljna sama sa sobom ako je tvoja BFF bolja od tebe, a može nastati i raskol među vama. Fokusiraj se samo na sebe i one predmete koji su tebi bitni zbog budućnosti.

2. Priznaj sama sebi da ti neki predmeti ne idu i potraži pomoć – progutaj taj ego i reci ‘ja to ne znam’ – obrati se profesoru/profesoriki koji ti predaje težak predmet, reci roditeljima da bi ti dobro došli privatni časovi ili zamoli nekog iz razreda da ti pomogne u učenju. Nismo svi za sve, ne brini zbog toga.

3. Razvij dobar odnos s profesorima – ne, ne moraš im se ulizivati, samo moraš da pokažeš interes za predmet koji predaju. Oni su tu da ti pomognu, iako se ponekad čini drugačije.

4. Nemoj nikad da odustaneš od svojih ciljeva- ako misliš da si dobra u crtanju, u istoriji, hemiji ili matematici – ustraj u tome. Možeš sve ako dovoljno veruješ u ono što želiš. Za neke stvari se jednostavno moraš više potruditi i doživećeš nepravde, nećemo ti lagati, ali nemoj se predavati.

5. Informiši svoje profesore o problemima s kojima se suočavaš – reci nekome s kim si razvila dobar odnos (tačka 4.) da imaš porodične probleme, da ne stigneš nikad napisati test do kraja (zbog sporog pisanja), da si preterano nemirna ili šta god te muči. U školi sede i pedagozi i psiholozi koji ti mogu pomoći, zato nemoj da se stidiš i potraži pomoć.

6. Organizuj svoje vreme pažljivo – odlaganjem obaveza ništa nećeš postići… Najbolje je da prioneš na rešavanje istih čim se pojave.

7. Nemoj izbegavati izazove zbog straha od neuspeha – probaj da odeš na neko takmičenje iz predmeta koji te zanima, učlani se u košarkaši klub ili u školski hor – čak i ako ne uspeš, barem ćeš znati da si probala.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.