Ako ste ikada pisali Deda Mrazu, vaše pismo je završilo u gradiću Santa Claus

U gradu Santa Clausu (Deda Mrazu) u saveznoj američkoj državi Indiana tokom božićnih praznika izuzetno je radno. Svake godine ovaj gradić preplavi više od 20.000 pisama upućenih Deda Mrazu.

Grupa volontera, poznatih kao vilenjaci, iz godine u godinu vredno odgovara na svako pismo iz svih krajeva sveta, a zanimljivo je da im poštari dostavljaju čak i ona koja nemaju adrese, već su naslovljena samo “Za Deda Mraza”.

Neumorni vilenjac, njih oko 300, svakome pišu odgovore, a ponekad to bude i po 2.000 pisama dnevno.

“Neverovatno je usrećiti decu”, kaže 86-godišnja Pat Koch, glavni vilenjak u gradu. Ona se bavi pisanjem Dedinih odgovora još od svoje 11. godine.

“Sedimo ovde, smejemo se i plačemo”, priča Koch. “Stižu nam pisma dece u kojima njihovi roditelji napišu: ‘Naučili smo koristiti nošu pa se nadamo da će Dedica doći’ ili ‘Prestali smo sisati palac’. Neka deca pišu veoma tužna pisma kao što je: ‘Živim sa bakom, ali želim biti sa svojim tatom'”.

Vilenjaci primaju i poštu starijih ljudi koji su usamljeni i pišu Deda Mrazu. Pisma stižu i iz Japana, Kine i Malezije. Svako od njih bude pročitano i na njega bude odgovoreno.

A situacija bi bila sasvim drugačija da je ovaj grad zadržao svoje originalno ime: Santa Fe. Kada su 1850-ih godina njegovi stanovnici zatražili vlastitu poštu, nastao je problem. Već je postojao grad Santa Fe u Indiani, a država nije dozvolila dva identična poštanska naziva.

Tada je ovaj Santa Fe morao da menja ime. Nakon puno javnih diskusija i pomalo svađa, uoči Božića deca su se spuštala niz snežne staze i uzvikivala “Santa Claus”, a odrasli su potom poručili: “Neka tako i bude”.

S godinama su pisma upućena Deda Mrazu počela stizati u poštu ovog grada, a od 1914. počela je i praksa slanja odgovora. Na početku se radilo o malom broju pisama te odgovaranje nije zahtevalo preterani trud, međutim, kako je vreme prolazilo, volonteri su se morali brojčano pojačati. Danas je slanje odgovora ozbiljan posao.

Koch je 1976. godine osnovala neprofitnu organizaciju “Dedini vilenjaci” koja prikuplja donacije i njima pokriva troškove slanja pisama iz Santa Clausa.

Izvor: klix.ba

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.