Back to school vikend u SC Stadion i druženje sa piscem Brankom Stevanovićem

Još jedno leto je iza nas, ali kraj leta ne znači i kraj zabave. Stadion Shopping Centar je u saradnji sa magazinom Hej! pripremio za vas bogat program, 26. i 27. avgusta uz fantastične popuste vaših omiljenih brendova.

Dečiji pisac Branko Stevanović družiće se sa posetiocima Stadiona u subotu 26.8. od 13 do 14 sati!


Branko Stevanović (1966, Bačka Topola). Studirao je ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Diplomirao na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Vršcu, gde je završio specijalističke studije u oblasti afirmacije dečjeg stvaralaštva. Piše i čita za decu i odrasle. Bio je urednik u nekoliko izdavačkih kuća i listova za decu. Neke pesme i kratke priče su mu prevedene na ruski, rusinski, mađarski, rumunski i bugarski jezik. Bavi se i priređivačkim i prevodilačkim radom.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Sve posetioce očekuje priča o Kraljeviću Marku na jedan nesvakidašnji i zabavan način.
Pažnja! Opasna knjiga!
Zabranjen pristup protivnicima pustolovina i ljubiteljima dosade!

Može li Marko Kraljević da nas nasmeje? Može.
Može li Marko da pije kroz slamčicu mleko? Može.
Može li se uživati u zabavnim pesmama o Marku? Može.
Može li ova knjiga da ostane nepročitana? Ne može.

VAŽNA NAPOMENA
Glavni junak često izaziva glavobolju velikih razmera onima koji zadirkuju i kinje slabije od sebe! Zato pre i posle čitanja obavezno porazgovarajte sa bibliotekarima i drugim poštovaocima lepe književnosti.

Dođite u Stadion Shopping Centar i uživajte u učenju kroz zabavu.

A obavezno pročitajte šta je o svojoj knjizi “AVANTURE KRALjEVIĆA MARKA” (Beograd: „Laguna“, 2016) rekao autor Branko Stevanović i šta su rekle njegove kolege.

– „Avanture Kraljevića Marka“ Branka Stevanovića je knjiga koja se izdvojila svojom originalnošću, duhom, iskrenim humorom i plemenitošću, te u kombinaciji sa predivnim ilustracijama Koste Milovanovića, gradi jedan svojevrsni kovčežić odličnog štiva za decu u kome su sakrivene sve najhumanije ljudske osobine. Sve te osobine autor prelama kroz svoju posebnu i originalnu prizmu stihotvorstva i stvara jedan mali svojevrsni ep bojen nežnim humorom. Branko kreće od svima dobro poznatog mita o Kraljeviću Marku, savršenom junaku neverovatne snage, moći i harizme, spušta to mitsko savršenstvo međ decu i na sebi svojstven, neposredan i iskren način, kroz razigrani stih i na jeziku današnje dece demistifikuje Marka. Originalnost tog Stevanovićevog pohoda ogleda se i u tome što sve „nejasne“ „zakukuljene i zamumuljene“ reči iz prošlosti on objašnjava u obliku svojevrsnih fusnota, stihovanih i rimovanih objašnjenja.
Elizabeta Georgiev, bibliotekarka i pisac za decu

– To je zbirka pesama koja dokazuje da je moguće pronaći meru u naizgled nemogućem spoju – u sjedinjenju prošlosti i sadašnjosti, faktografije i mita, ozbiljnog i humornog, na način primeren najmlađima. Ovakvih pokušaja ima, ali retko uspevaju. Jer, predstaviti deci neku istorijsku ličnost, kao što je, recimo, Kraljević Marko, na način da se ona zainteresuju i sama požele da saznaju nešto više o njoj, danas deluje kao nemoguć zadatak. Opravdanje za neuspeh ove vrste pronalazi se u vremenskoj distanci i odsustvu interesovanja mladih za starinu, istoriju i narodno predanje. Ipak, prema onome što se o Marku može pročitati u 30 duhovitih i lepo ilustrovanih pesama Branka Stevanovića, izlazi da, kao i uvek, način postoji. U ovom slučaju, humor je spona koja ostvaruje nemoguće. … Stevanović je, kao retko koji pisac, u svoje obraćanje deci uložio mnogo truda, brige, ukusa i mere. Duhovito, razigrano, bez banalnosti i nipodaštavanja u humornom osvetljavanju lika, sigurnom rukom zaokružio je svoj pesnički poduhvat.
Gordana Maletić, književnica

– Skoro trećina pesama u Stevanovićevoj zbirci govori o Markovoj snazi i oružju. Pesnik sledi poetske zakonitosti usmene epike, pre svega hiperbolu, a prikazuje ga više kao mitskog junaka. To i ne čudi s obzirom na činjenicu da se o njegovoj fizičkoj snazi ne nalazi nikakva potvrda u istoriji, već da je ona jedino ispevana u narodnim pesmama. Protivurečnost njegovog epskog lika dozvolila je da se on nađe u raznim neistorijskim motivima i da mu se pripišu mnoge natprirodne fizičke sposobnosti. On komunicira sa vilama i orlovima, poseduje moćno oružje, besmrtan je i obitava na granici dva sveta, ima nadljudsku potrebu za jelom i pićem, što sve skupa predstavlja prodor nasleđa starih slojeva epike. Branko Stevanović se upravo poigrava ovom raznovrsnošću. … Opisu oružja posvećene su četiri pesme u zbirci. Markov mač se u istoimenoj pesmi poredi sa Ekskaliburom: „Ekskalibur (onaj iz kamena), / Markovom je maču do ramena.“ Ovo strašno oružje prikazano je kao opasno čak i u sećanju, dostojno junaku koji ga nosi.
Višnja Mićić, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

– Predstava o Marku vekovima je u Srba uvrežena i nepromenjena. Pristupivši smelo opštepoznatom liku, pisac je legendu renovirao s merom, ukusom, duhom i ljubavlju. Neobične podvige junaka nad junacima Branko je gdegde drugačije no narodni pesnik motivisao, gdegde i domaštao. Ruku na srce, klice takvog, humornog, pristupa postoje već u narodnoj pesmi, ali je ovu liniju Branko vešto razvio i obogatio, služeći se: blagom parodijom, dobroćudnom ironijom, drugarskom pošalicom. Stihovi su tečni i veseli, uzvišeni deseterac ustupio je mesto „lakšoj“ metrici i življem ritmu (a posebno su sveže i zanimljive fusnote u stihu). Ovaj „novi“, Brankov, Marko Kraljević nije nam manje mio, naprotiv. Oslanjajući se na radovićevsku poetiku igre i mašte, pesnik je Marka približio svetu današnje dece. Pred nama je zabavno, dečački nestašno, ali i zrelo pesničko ostvarenje.
Vladimir Andrić, pisac, pozorišni i filmski reditelj

– Pretpostavljam da savremeno dete, u dobroj meri, kroz ovu knjigu Marka doživljava kao nekakvog srednjovekovnog Čaka Norisa. U ovom slučaju, zdrav humor sa neizostavnim elementima čovečnosti gradi sponu između viševekovne teme i dobrodošlih svežih čitalaca. Tome su, svakako, doprinele i odlične ilustracije Koste Milovanovića, na granici „stripovnosti“, kao i bogata tehnička oprema ovog izdanja knjige, zahvaljujući dobroj volji izdavača koji u poslednje vreme sve značajnije doprinosi kvalitetnoj ponudi srpske beletristike za decu. Kada se knjiga otisne u svet, pisac može samo da je isprati i da joj želi sve najbolje. Zbirka pesama „Avanture Kraljevića Marka“ je, recimo, imala mnogo sreće, pa je za kratko vreme osvojila čak pet književnih nagrada, među kojima je, svakako, najznačajnija Nagrada „Neven“ koju dodeljuju Prijatelji dece Srbije. A sudeći po tome da joj je svojevremeno i najveći žiri na svetu, sastavljen od oko dve stotine čitalaca-osnovaca, dodelio Nagradu „Dositejevo pero“, kao najboljoj knjizi za decu uzrasta do petog razreda osnovne škole, rekao bih da interesovanje za mit o Marku Kraljeviću, najvećem balkanskom epskom junaku, ne jenjava ni kod nove generacije čitalaca. Junaci sa kojima se današnja deca poistovećuju ne razlikuju se mnogo od junaka iz pređašnjih vremena. Devojčice su najčešće princeze, u svakom slučaju lepe, pametne i otmene mlade dame. Što se dečaka tiče, iza maske modernog Spajdermena, osavremenjenog Betmena, Šreka, iza Bastijana, pa i Harija Potera, raznoraznih junaka nadljudske snage i nadnaravnih moći radi afirmacije pravednosti i dobrote, izviruju Herkules, Ilja Muromec, Viljem Tel, Robin Hud, Ajvanho, Dejvi Kroket, a Kraljević Marko je naš predstavnik među njima.
Branko Stevanović, pisac, autor knjige “Avanture Kraljevića Marka”

Foto: SC Stadion  i Laguna

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.