Da li je okej jesti banane pre spavanja?

Koliko puta si samo pročitala da treba izbegavati jesti voće pre spavanja, a posebno se izdvajaju banane. Ipak, ovo voće ima i neke pozitivne, ne samo negativne efekte kad se jede pre odlaska u krevet.

Banane se smatraju voćem koje je jedno od najhranjivijih, bogate su hranjivim materijama i mineralima korisnim za ljudsko telo, ali ipak za njih vrede dvostruki standardi.

Indijska tradicionalna medicina govori da jedenje banana uveče ne predstavlja problem, ali da ih treba izbegavati u slučaju prehlade, jer pogoršavaju kašalj.

Neki nutricionisti tvrde da banane treba izbegavati jesti noću samo u slučaju prehlade, astme ili problema sa sinusima, međutim, ističu da su veoma korisne nakon večernjeg treninga.

Istraživanja su pokazala da banane trebaju jesti oni koji jedu veće količine začinjene hrane. Jedna banana pre spavanja smanjuje rizik od nastanka čira na želucu te ga umiruje.

Banane sadrže kalijum te deluju opuštajuće na mišiće nakon napornog dana. Ako pojedeš jednu ili dve banane pre odlaska u krevet, dobro ćeš pripremiti telo za san.

Banane ne predstavljaju rizik od debljanja, jedna sadrži nešto više od 100 kalorija tako da, ukoliko želiš večeru ispod 500 kalorija, dve banane i šolja obranog mleka su idealno rešenje.

Ako uveče imaš potrebu da pojedeš nešto slatko, možeš odabrati bananu kako bi izbegla drugu hranu koja sadrži mnogo šećera i kalorija. Banana je dovoljno slatka da zadovolji tvoju želju za slatkim, a uz to je bogata vitaminima i vlaknima.

Iz navedenog se može zaključiti da su banane hranjive i da doprinose boljem snu, ali i da ih uveče trebaju izbegavati osobe koje su prehlađene ili imaju astmu.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.