Danas je nacionalni Dan pice: Zanimljivosti o omiljenom jelu

Nacionalni pica dan obeležava se 9. februara svake godine. Iako nije poznato ko je uveo ovaj praznik, sve više ljudi koristi ovaj datum da oda počast omiljenom jelu.

Veruje se da je pica nastala na području Mediterana, kada su stari Grci, Rimljani i Egipćani često jeli tanko pečeno testo, na koje su stavljali ulje, beli luk i lokalne začine.

Kasnije, u Italiji, tanko testo koristilo se da se proveri temperatura u rernama i pećima. Kako ne bi bacali ovo ispečeno testo, delili su ga sirotinji, koja je na testo stavljala ostatke ručka, uglavnom povrće i začine.

Baš zato, Italija se smatra kolevkom moderne pice, a isprva, jeli su je samo siromašni slojevi društva. Danas, ovo je jedno od omiljenih jela širom sveta, a italijanska je, razume se, najpoznatija.

Zanimljive činjenice o pici

  1. Nacionalni Dan pice počeo je da se proslavlja 1987. godine, ali se ne zna ko je idejni tvorac.
  2. Pica industrija u SAD zaradi mesečno oko 30 milijardi dolara.
  3. Picerije čine 17% ugostiteljskih objekata svuda u svetu.
  4. Žene će dva puta verovatnije naručiti vegeterijansku picu, za razliku od muškaraca.
  5. Prva picerija otvorena je u Napulju 1738. godine.
  6. Najveća pica, koja je ušla u Ginisevu knjigu rekorda, bila je dugačka 37 metara i teška oko 12193 kilograma. Napravljena je u Južnoj Africi.
  7. Na svetu, proda se preko 5 milijardi pica godišnje.
  8. Subota uveče je najpopularnije vreme za picu.
  9. Najbrži pica majstor napravio je 14 pica za 2 minuta i 35 sekundi.
  10. Oko 36% smatra da je pica idealan doručak.
  11. I za kraj, nauka je dokazala da konzumacija pice jednom nedeljno umanjuje rizik od raka jednjaka.

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.