Dragan Đorđević Suzuki: Manifestacije kao ARLEMM plasiraju kulturu na pravi način, regrutuju publiku, obrazuju mlade muzičare

Arlemm, deveta po redu, Ariljska letnja muzička manifestacija, biće održana od 14. do 29. jula 2018, a prenosiće se uživo zahvaljujući Telenor mreži na njihovom Jutube kanalu. Osim što okuplja vodeća imena, pre svega iz sveta klasične muzike, ARLEMM se izdvaja po značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima opštine Arilje, na kojima se održavaju aktivnosti: na reci Rzav, ostrvu Uski Vir, crkvenoj porti i Crkvi Svetog Ahilija, Gradskom trgu – promovišući uz muziku i važnost tradicije i očuvanja prirode.

Danas vam donosimo priču da čelistom svetskog glasa, laureatom mnogobrojnih domaćih i međunarodnih takmičenja- Draganom Đorđevićem Suzukijem.

Pomalo neobičan nadimak Suzuki, kako ste ga dobili?

Nadimak Suzuki sam dobio u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Počeo sam da učim da sviram violinu po Suzuki metodi, a obzirom da niko do tada u školi nije učio po toj metodi svima je bilo interesantno a i ja sam ponavljao naziv metode vrlo često 🙂 Suzuki metoda je obeležila moje muzičke početke a ispalo je da je nadimak Suzuki postao kao drugo ime.

Svirali ste violinu, a onda ste prešli na violončelo. Kako je došlo do toga?

Violinu sam svirao nešto malo manje od 2 godine, koja na samom početku i nije bila moj lični izbor već način da se moja poprilično živahna dečja energija usmeri u nekom kvalitetnom pravcu. Obzirom da je moj otac Živojin radio u Školi kao vaspitač a njegov dobar prijatelj profesor Đerđ Zazrović predavao violinu bilo je jasno da će to biti moj početak bavljenja muzikom. Obzirom da me je čelo od samog početka više privlačilo kao instrument a i da se nisam proslavio na violini, sa nepunih 9 godina želja mi je ispunjena, prelazim na violončelo i to je početak našeg druženja koje traje do danas.

Kada biste mogli da birate svetsku amuzičku zvezdu sa kim biste stali na scenu?

Uhhh, ima ih puno ! Teško je odabrati jedno ime, ali mogu da izdvojim dva. Ako je to neko ko više nije među živima onda bi to bio čuveni pijanista Vladimir Horovic, a ako je neko od naših savremenika voleo bih da odsviram nešto zajedno sa neverovatnim umetnikom i čelistom Yo Yo Ma.

Šta privatno slušate?

Nemam omiljene bendove ili pevače niti muzičke pravce, slušam sve ono što privuče moju pažnju. Važno je da je u pitanju kvalitetna muzika i da se izvodi na vrhunski način.

Koliko su manifestacije kao ARLEMM važne?

Manifestacije kao ARLEMM su jako jako važne, zato što plasiraju kulturu na pravi način, regrutuju publiku, obrazuju mlade muzičare, njihov muzički program bi mogao da se nazove za svakoga po nešto, a to je veoma važno za sve slušaoce. Decentralizuju kulturna dešavanja i dovode u Arilje vrhunske umetnike koji izvode različite muzičke pravce.

Znamo da se tokom ARLEMMa odži mnoštvo radionica, zašto su one dobre za mlade muzičare?

Zato što vrhunski umetnici koji budi gosti ARLEMM svoje znanje prenose u jednoj opuštenoj atmosferi, a đaci i studenti obzirom da nije školska godina i nemaju puno drugih obaveza mogu da se lakše fokusiraju na predavanja i uz odmor i zabavu nauče puno.

Foto: E. Memedovski

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.