EXIT već na 90.000 posetilaca, a tek slede dva najposećenija dana!

Završeno je i drugo, izuzetno uspešno veče 18. po redu EXIT festivala na kojem se dosad okupilo prvih 90.000 posetilaca, a u naredne dve noći poseta će biti još veća za ukupnu brojku od oko 200.000 posetilaca iz svih delova sveta. I kamp festivala na “dunavskoj Kopakabani” je gotovo dostigao svoj pun kapacitet, a interacionalna atmosfera pulsirala je na ulicama Novog Sada, dok su se duž keja prema mostu Duga mogle videti prave reke ljudi kako polako idu ka veličanstvenoj Petrovaradinskoj tvrđavi! Ljubitelji vrsnih muzičara, ali i dobre zabave, obilazili su tek neke od preko 40 bina i zona duž Exita, a sinoć je na glavnoj bini zasijala jamajčanska ikona, dobitnik osam Gremija i prestolonaslednik najveće rege dinastije, Ziggy Marley! On je na glavnu binu festivala doneo vanvremenske hitove kao što su “Love is My Religion”, “One Love”, “Is This Love” i “Rebelllion Rises”. Nakon njega je scenu preuzeo jedan od najboljih repera nove generacije French Montana i na oduševljenje publike priredio potpuno eklektičan nastup uz svoje najveće hitove “Unforgettable”, “Famous”, ali i dobro poznate numere poput Nirvanine “Smells Like Teen Spirit”, “Gucci Gang” od Lil’ Pumpa i planetarno popularne Aviciijeve numere “Wake Me Up”. Glavna bina sinoć je bila puna do samog svitanja, a prvo je Burak Yeter doveo publiku do tačke ključanja uz megapopularni hit Tuesday, dok je u završnici scenu zauzeo mladi britanski hitmejker, trenutno u najvećem usponu na svetskoj pop i dens sceni, čiji hitovi stižu na radijske liste svakih par meseci, Jax Jones.

Sponzor prvog sunčanog zraka ovog vikenda na mts Dance Areni nije bio niko do elektronski genijalac Maceo Plex, koji je sinoć pokazao istorijski set od tri sata, što su pre njega na Areni dobili još samo Laurent Garnier, Jeff Mills, Sven Vath i naravno Solomun i Dixon! Savršen intro za njegov set pružili su berlinski heroj Rødhåd, kao i ikona elektronske muzike Carl Craig, te Marko Nastić, Filip Xavi i Vladimir Aćić. No Sleep Novi Sad binu sinoć je vodio respektabilni njujorški kolektiv The Bunker gde su nastupali Mike Servito, Tin Man, Eric Cloutier, Erika, Bryan Kasenic i Patrick Russell, te naša međunarodno priznata kompozitorka Svetlana Maraš! Addiko Fusion binu zapalili su Irie FM i uvek odlični Nipplepeople, dok je Explosive bio potpuno blokiran za vreme nastupa pank atrakcije Cockney Rejects i hardcore ikona Madball.

Moramo zadržati mlade u Srbiji – zaključak je panel diskusije „Danas – magija dijaloga“, održane drugog dana Exita u Institutu za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, na temu zapošljavanja mladih na Zapadnom Balkanu i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Govornici su bili osnivač i direktor Eipixa  Mirko Topalski, predsednik Upravnog odbora Exit fondacije Ivan Petrović, koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019 Valentina Antić i predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Marija Bulat, a oni su se usaglasili da je odlazak najuspešnijih iz zemlje znak da i za one manje talentovane ovde neće biti mesta.

Subota uveče na Exitu biće legendarna jer na glavnu binu festivala dolaze ni manje više nego ikone domaćeg rokenrola, sastav Bajaga i Instruktori, koji će najaviti jednu od najvećih muzičkih, modnih i filmskih zvezda svih vremena, čuvenu Grace Jones! na Main dolazi i superpopularni francuski dvojac Ofenbach, kao i bass atrakcija Delta Heavy. Posebno vatreno biće na mts Dance Areni poznatoj po groznici subotnje večeri gde dolaze sjajni Disciples, nakon kojih će čuvenu scenu zauzeti Boris Brejcha i Guy Gerber, dok će čast da zatvori omiljeni elektronski stejdž imati niko drugi do miljenik regiona Solomun. Na Addiko Fusion dolaze britanska pank atrakcija Slaves, ali i domaći heroji Nikola Vranjković, Atheist Rap i Sunshine, dok na scenu Explosiva izlaze Brujeria i Bombers! No Sleep Novi sad bina u režiji ruske Arme17 ugostiće Helenu Hauff, Juliu Govor i Nikitu Zabelina, a ulaznice po ceni od 2.990 dinara moći će u toku dana da se kupe na svim prodajnim mestima Gigs Tix, dok će na kapijama ulaznica koštati 4.000 dinara.

Na drugoj “Youth Fair” muzičkoj konferenciji, koja će biti održana trećeg dana festivala, u 21h u Institutu za transfuziju dizajna, ispod VIP bine, biće diskutovano o temi kako sistemski podržati razvoj domaće muzičke scene i plasirati domaće talente na međunarodnoj sceni. Govoriće savetnica predsednice Vlade Srbije za digitalne i kreativne industrije, film i turizam Ana Ilić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograd Dragan Ambrozić, jedan od osnivača Exita i član borda Evropske festivalske asocijacije “Yourope” Ivan Milivojev. Moderatorka konferencije će biti urednica redakcije pop muzike Radio Beograda, Katarina Epštajn.

 

 

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.