Jubilarni Festival nauke u znaku 32.000 zadovoljnih posetilaca!

Više od 32.000 hiljade ljudi posetilo je jubilarni 10. Festival nauke koji je od 15. do 18. decembra održan na Beogradskom sajmu.

Kroz četiri festivalska dana, jubilarni Festival nauke opravdao je reputaciju najvećeg festivala u Jugoistočne Evrope i pokazao da Beograd ubuduće može i treba da se nađe na mapi najboljeg naučnog provoda na svetu! Desetine hiljada posetilaca napustilo je ovogodišnje, deseto izdanje festivala sa utiscima za čistu desetku, noseći sa sobom najlepše uspomene na naučno druženje.

Na beogradski Festival nauke tako su stigli školarci iz celog regiona, a tokom četiri festivalska dana zabeleženo je više od 26.500 školskih poseta iz 550 osnovnih i srednjih obrazovnihih ustanova. Festival su posetili i učenici iz osnovnih škola “Petar Kočić” iz Mrkonjića grada i “Nikola Tesla” iz Teslića (Republika Srpska), gimnazijalci iz škole “Nikola Kares” iz Skoplja i njihovi mlađi drugari, osnovci iz škole “Blaže Koneski” iz Prilepa, kao i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kosovske Mitrovice.

Evolucija energije“, postavka kreirana od strane generalnog sponzora festivala kompanije NIS, svojim eksplozivnim eksperimentima očarala je znatiželjne posetioce uvodeći ih u svet obnovljivih izvora energije. Svet biljaka, s druge strane, na sasvim nov način predstavio je Centar za promociju nauke kroz postavku „Inteligencija biljaka“ koja razbija sve mitove i donosi nova otkrića kada je inteligencija biljaka u pitanju.

Brojni posetioci poželeli su da se sami uvere u to kako je hodati po Marsu u uslovima slabe gravitacije, a zatim su otkrili i koja su to najopsanija mesta za život na našoj planeti. Hemičari su držali pažnju neobičnim eksperimentima koji su uključivali i pravljenje suvog leda ili slonovske paste za zube, a nedaleko od njih posetioci su mogli da se upoznaju sa mnogo manjim bićima, malenim tardigradama, koje su uprkos svojoj veličini toliko otporne da čak mogu da prežive i u svemirskim uslovima. Ljubitelji kriminalističkih serija videli su kako to zaista izgleda rešavanje zločina uz malu pomoć nauke, a mališani i njihovi stariji drugari, na zanimljiv način naučili su kako na ljudski organizam negativno utiču alkohol i narkotici.

Mala zona uvela je u uzbudljivi svet nauke najmlađe posetioce festivala, dok su Ekspertinejdžeri pokazali da su brojni školarci Srbije na korak od toga da postanu sjajni naučnici.

festival-nauke-2016

EPS Tesla zona, koja predstavlja proširenje Festivala nauke u čast 160. rođendanu našeg genija Nikole Tesle, upoznala je sve zainteresovane sa njegovim izumima i drugim otkrićima iz sveta fizike i to kroz sviranje na Teslinom kalemu, isprobavanje levitacije, sviranje na laserskoj harfi…

Najveće interesovanje na Naučno-fantastičnoj bini izazvalo je gostovanje omiljenog švedskog naučnog tima sa Lund univerziteta. Njihov “Veliki fizičko-laserski šou” videlo je 6.000 posetilaca. Mesto više tražilo se i na tradicionalno uzbudljivim “Eksplodirajućim otkrićima za čistu desetku” Milana Popovića, mnoge je zanimalo da vide nastup francuske trupe “Les Atomes Crochus” pod nazivom “Šta leti i kako se razbije“, a maštu publike dodatno je podgrejala “Hemija vatre” estonskih naučnika iz AHHAA centra. Učenici jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji, Prve kragujevačke gimnazije, svojski su se potrudili da u jedinstvenom performansu dočaraju razvoj hemije kroz vreme.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti Festival nauke premijerno je predstavio 53 naučne postavke, 6 gostujućih trupa naučnika, zajedno sa 650 naučnika i naučnih demonstratora iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije a sve to na 7.000 kvadratnih metara – halama 3, 3A i 11 Beogradskog sajma.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.

Ekipa Festivala nauke se zahvaljuje učesnicima, posetiocima, sponzorima, medijskim partnerima, novinarima i svim pojedincima koji podržavaju, prate, kritikuju i podstiču Festival nauke da bude bolji, da raste i razvija se, i time podstiču popularizaciju nauke u Srbiji.

Foto: Promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.