10. FESTIVAL NAUKE: Vikend naučna zabava za sve uzraste!

Jubilarni, deseti Festival nauke tokom predstojećeg vikenda sprema veliko naučno slavlje na Beogradskom sajmu, a za najbolji porodični provod biće zaduženo više od 650 naučnika i naučnih demonstratora iz cele Evrope!

Uz brojne naučne eksperimente, postavke za razmišljanje i spektakularne šou, ovogodišnji Festival nauke svečano je otvoren u četvrtak, 15. decembra. Nakon dva dana naučne zabave rezervisane prvenstveno za školske posete, festivalska subota i nedelja proteći će u znaku porodičnih druženja i izazivanja radoznalaca koji od nauke očekuju samo iskustvo za čistu desetku! Za to će se pobrinuti kako festivalski gosti iz inostranstva, tako i domaće naučne snage iz čak 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije!

Nauka bez prestanka, koja se odvija u hali 3 Beogradskog sajma, posetioce dočekuje sa naučnim pričama i eksperimentima uz pomoću kojih se može saznati kako biljke reaguju na pažnju koju im posvećujemo, koja su to bića koja mogu da prežive čak i u svemiru, kao i koje to hemijske reakcije i fizički eksperimenti ostavljaju bez daha! Uz to svi zainteresovani mogu sami da se uvere u to koliko je teško trčati po Marsu, u samo nekoliko koraka na sopstvenoj koži mogu da osete kako se menjaju klimatski uslovi od ekvatora do severnog pola ili da se upuste u istragu i uz pomoć nauke otkriju kako da reše misteriju na mestu zločina.

festival-nauke-2

Na galeriji hale 3 posetioce dočekuju Ekspertinejdžeri iz cele Srbije, budući naučnici koji svoja naučna znanja i izume dele sa velikim osmehom. Računanje na egipatski ili japanski način, sviranje na muzičkim eksperimentima bez dodira i šetnja kroz hodnike vremena samo su neke od naučnih poslastica ovog festivalskog kutka. Posebno osmišljena Mala zona namenjena je naučnom druženju sa najmlađim posetiocima festivala koji kroz brojne radionice i igrarije upoznaju svet nauke i prave prve naučne korake. U ovoj zoni moguće je saznati kako to klimatske promene ugrožavaju naše drugare medvede i kako se rešavaju brojne matematičke zavrzlame, ali i to na koji način je moguće dobiti struju iz povrća.

Novitet ovogodišnjeg festivala, specijalna EPS Tesla zona u hali 3a, sve zaljubljenike u nauku oduševiće eksperimentima koji pomeraju naše granice poimanje fizike, prizivajući u pomoć levitaciju, lasersku harfu i, naravno, brojne neverovatne izume našeg genija Nikole Tesle, čiji 160. rođendan obeležavamo na ovaj način.

Naučno-fantastična bina ove godine dobila je svoje prošireno izdanje u hali 11, gde naučnici iz Srbije, ali i cele Evrope, dočekuju posetioce sa svojim neverovatnim naučnim šou programima. “Hemija vatre” ili “Eksplodirajuća otkrića za čistu desetku” samo su neki od programa posle kojih na naučni svet nećete gledati istim očima.

festival-nauke-3

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.

Foto: Promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.