FESTIVAL NAUKE: “Teslina munja” kreirana za koncert benda “Metallica” stiže u Beograd

Effektschmiede, nemački kolektiv koji je gigantske Tesline kaleme kreirao specijalno za turneju benda Metallica, po Kanadi i Meksiku 2013. godine, dolazi na jubilarni Festival nauke.

Effektschmiede se uz pomoć fizičkih fenomena igra sa vatrom i vodom, voltažom i energijom, popularišu Tesline eksperimente, a na jubilarni Festival nauke dolaze sa postavkom koja se bavi indukcijom i frekvencijom, pa će posetioci dobiti jedinstvenu priliku da se poigraju sa indukcijom, zasviraju na cuvenom Teslinom kalemu, ili pak izmere koliko struje imaju u sebi.

Effektschmiede su samo jedni od fantastičnih gostiju iz inostranstva koji će ulepšati jubilej koji Festival nauke ove godine slavi. Ekipa naučnog AHHAA Centra iz Estonije prelazi izvodeće svoje neverovatne, vatrene eksperimente za čistu desetku! Naučno-fantastična bina Festivala nauke poslednjih godina donosi u Beograd spektakularne naučne šou programe koji na jedinstven, zanimljiv i neretko eksplozivan način objašnjavaju posetiocima brojne naučne procese, reakcije i izazove. Posebne simpatije publike pobrao je AHHAA teatar, koji se ove godine vraća na festival sa novom postavkom dostojnom jubilarnog Festivala nauke pod nazivom “Hemija vatre“. Pored eksperimenata sa plamenima različitih boja, kako sami kažu, samo jedan eksperiment koji zovu “kiša vatre“, čini da ljudi zaneme pred lepotom vatre!

Neobična kuća eksperimenata koja se zove “Hiša eksperimentov“, stiže ovog decembra iz Ljubljane, a slovenačka ekipa ovom prilikom predstaviće se naučnim šou programom “Zvukologija“.

Na zahtev publike, iz Austrije pravo na jubilarni Festival nauke vraća se Cirkus Luminesenz sa novim, nezaboravnim zvučnim i svetlosnim instalacijama. Posetioci će dobiti priliku da preuzmu dirigentsku palicu i zaplešu kroz laserske zrake, stvarajući tako jedinstvenu muziku i autentično vizuelno šarenilo.

Nakon spektakularnih šou programa koje je ekipa sa Lund univerziteta izvela u Beogradu, publika nije bila sigurna da li iza svega toga stoje mađioničari ili naučnici. U pitanju su ipak „samo“ naučnici, i to oni koji dolaze sa severa našeg kontinenta, pravo iz Švedske. Članovi tima Univerziteta Lund i sami su bili oduševljeni reakcijom publike na beogradskom Festivalu nauke, pa su sa zadovoljstvom prihvatili da se posle tri godine vrate sa unapređenim “Velikim fizičko-naučnim laserskim šouom”.

Više i tome kako da kupite karte za Festival nauke, porčitajte OVDE.

Foto: Promo

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.