GAMESCON 2016: Ovako smo se tri dana “levelovali”!

Ovogodišnji GamesCon pod nazivom “Levelovati se mora” se održao od 25. do 27. novembra, u hali 2 Beogradskog sajma. Dešavanje je pomereno na veći prostor usled sve veće zainteresovanosti, kako posetilaca tako i učesnika. Program je bio raspoređen u tri dana sa pregršt dešavanja na sva tri nivoa hale.

Centralnim nivoom je dominirao štand Asusa porek koga je bila stacionirana Asus Arena gde su se raznorazni timovi nadmetali u “LOL”-u i “DOTA2”. Odmah pored je bila i glavna bina na kojoj su se smenjivali razni gosti. Neki su nešto delili, poput Muđe i Ćaleta a neki, čitaj Supreeme Nexus, su uživo igrali “Awakening of Heroes“. Na istoj bini se poslednjeg dana odigralo i veliko cosplay takmičenje, koje je pomereno sa manje bine na glavnu usled popriličnog broja prijavljenih učesnika.

skullcheez-08

Nedaleko od svega toga se na Mitorovom štandu odigravala opšta destrukcija u “World of Tanks” kojom su mahom rukovodili predstavnici Kazna Crewa. Pored tenkova je bio stacioniran i simulator formule. Oni srećniji su imali priliku da se oprobaju u vožnji sa VR kacigom. Iako je osećaj isprva malo zbunjujuć, zapravo je potpuno genijalno i strava.

Na drugom nivou je postavljen kutak za ljubitelje društvenih igara, kako bordgejmova tako i raznih igara sa kartama. Na ovom prostoru su bili postavljeni stolovi na kojima su se odigravali kako „Warhammer“, „Magic the Gathering“ i „Yu-Gi-Oh!“ turniri, tako i demonstracije raznih bordgejmova. Od svega što sam probao najviše sam bio impresioniran igrama „Tokaido“ i „Eliksir“. U prvoj je cilj da se što bolje provedeš kao turista na putu od Tokija do Kjotoa u 18. veku. Druga je malo komplikovanija igra asocijacije za čiju je izradu zaslužna domaća firma Mister Kjub. Na istom nivou su bili štandovi za prodaju specijalizovanog nakita, akcionih figura i koječega, ali i Darkwoodov kutak za ljubitelje stripa. Na samom kraju hale je bio postavljen poligon za airsoft entuzijaste gde ste mogli da pucate iz replika modernog oružja, kao i prostor za mačevalački turnir.

skullcheez-13

Gornjim nivoom je dominirao ComputerLandov štand sa izloženim figurama iz poznatih igrica poput „Watch Dogs“, „Far Cry 4“ i „Splinter Cell“, ali i Alienware kućištima. Tu je takođe bila i ESL bina na kojoj su se internacionalni timovi dokazivali u umeću igranja „CS:GO“ i „LOL“-a. Doduše, po broju prisutnih reklo bi se da su najveće interesovanje imali HBO štand gde su posetioci mogli da se slikaju na željeznom tronu ogrnuti u kostim i rekvizite iz serije; ali i SBB-ov štand na kome su mogli da testiraju HTC VIVE i okušaju se u VR borbi sa svemirskim dronovima ili pak da se suprodstave hordama pobesnelih androida u horor okruženju. Tu su takođe bili i Ultra Centar Galaktika sa svojim arkadama i Guitar Hero bina gde su prisutni mogli da budu „rok bend dnevne sobe“.

krunic-19

Na ovogodišnjem GamesConu je predstavljen i prvi domaći FPS naslov koji može da parira stranim AAA proizvodima – „Hellion“ u izradi Zero Gravity-ja. Ova igra se bavi preživljavanjem u surovim uslovima svemira u dalekoj budućnosti. Pored ovoga, predstavljen je i domaći ogranak čuvene kompanije Ubisoft. Slučajno? Ne bih rekao. Svoje projekte su predstavili i Eipix, Madhead Games, Cofa Games, Nordeus, Crater Studio i Schism. Posetioci su takođe imali priliku da probaju i prvu domaću onlajn aplikaciju za gledanje filmova Magic Box.

Što se gostiju tiče, bilo ih je pregršt. Mahom jutjuberske branše. Pored Muđe, Ćaleta i Supreeme Nexusa tu su bili i Zvoganj – koji je imao Q&A sa posetiocima, zatim Kika – koja je pokazala kako se zapravo igra „CS“, MilosHD, AdnanBro, Srpski Tutorijali, KursorTV – koji je prašio u „World of Tanks“; ali i ekipa Tubesday Tuesday koju su činili Deks i Leni – koji iako nisu bili zvanični gosti nisu mogli da odbiju ljubazne molbe fanova za autogramom i slikanjem. Moja posebna zahvalnost ide Kovalskoj koja je pored fanova i obaveza morala još i da se izbori sa mojom jaknom dok sam ja trčao unaokolo pokušavajući da uhvatim sva dešavanja.

krunic-02

Konačni utisak? Pričajući sa posetiocima rekao bih da su svi veoma zadovoljni. Iako je izreka „svakog gosta tri dana dosta“ donekle tačna, mislim da je ovogodišnji GamesCon prošao sjajno, da se narod nalevelovao kako dolikuje i da je spreman za nove izazove i naredne godine. Nadam se da su i organizatori ovog dešavanja spremni isto.

Autor: Milan Krunić
Foto: Milan Krunić, skullcheez

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.