HEJ! poklanja

Magazin HEJ! uvek misli na svoje fanove! Bilo da verno pratiš modne i beauty trendove, čitaš knjige, uživaš u filmovima, radiš na sebi mi smo uvek tu vas obraduje cool poklonima! Čitajte nas i dalje i uživajte u iznenađenjima koja svake nedelje spemamo za vas!

Programiranje za početnike na jeziku SCRATCH
Autor: Lui Stouvel, Rouzi Dikins i Džonatan Melmot ; Ilustrator: Šo Nilsen

Prednosti učenja programiranja od najranijeg uzrasta višestruke su. Osim što se pripremaju za zanimanja budućnosti, deca učenjem programiranja razvijaju sposobnost logičkog razmišljanja i veštinu rešavanja problema. Zbog toga je važno da njihov prvi susret s programiranjem bude što prijatniji. Vodiči za programiranje pomoću kompjuterskih jezika SCRATCH i PYTHON namenjeni su početnicima i svojim zanimljivim sadržajem i prijemčivim dizajnom teže da prvi dodir s programiranjem deci bude prijatno iskustvo, poput igre.

Kako bi se deca na što jednostavniji način uvela u svet programiranja, u poslednjih nekoliko godina razvijeno je više programskih jezika pomoću kojih čak i najmlađi mogu napraviti svoje prve igrice i animacije. Jedan od najpopularnijih jezika nastalih u te svrhe jeste Scratch. Scratch spada u blokovske programske jezike i, za razliku od klasičnih tekstualnih, omogućava nam da računaru zadajemo naredbe jednostavnim sklapanjem blokova.

Programiranje za početnike na jeziku Scratch je knjiga namenjena svima onima koji žele da se upoznaju sa Scratchom i mogućnostima koje on pruža. Ovaj sveobuhvatni vodič uči nas kroz zanimljive primere, korak po korak, kako da za svoju igricu odaberemo pozadinu, dodamo joj likove i programiramo njihovo kretanje i interakciju. Osim što nas upoznaje s korišćenjem već postojećih likova, pozadina i zvukova, ovaj priručnik nas uči kako da kreiramo sopstvene upotrebom alata za crtanje i snimanje zvuka. Kada se uspešno upoznamo sa osnovnim mogućnostima i alatima u prvom delu knjige, u drugom delu nas čeka uputstvo za kreiranje naprednijih igrica, ali samim tim i zanimljivijih. Programiranje za početnike na jeziku Scratch sadrži objašnjenja za veliki broj zanimljivih projekata koja će vam držati pažnju i učiniti da zaboravite na vreme. Provodićete sate i sate programirajući svoje igrice i animacije, a pritom ćete sticati osnovna znanja iz programiranja i razmišljati kao pravi programeri. Međutim, zabava sa Scratchom ni tada ne prestaje. Kada jednom dobro savladate programski jezik Scratch, mogućnosti postaju neograničene.

Danas u saradnji sa izdavačkom kućom Krativni centar poklanjamo dve knjige “Programiranje za početnike na jeziku SCRATCH”.

Kako bi konkurisali za ovu nagradu odgovorite na pitanje “Ko je ilustrova knjigu ‘Programiranje za početnike na jeziku SCRATCH’?”

Odgovore šaljite na mail hej@color.rs i OBAVEZNO napišite svoje podatke (ime, prezime, adresu i grad), kao i godinu rođenja. Dobitnike ćemo objaviti u sredu, 27. juna na našoj FB strani.

Foto: Kreativni centar

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.