HEJ! poklanja

Magazin HEJ! uvek misli na svoje fanove! Bilo da verno pratiš modne i beauty trendove, čitaš knjige, uživaš u filmovima, radiš na sebi mi smo uvek tu vas obraduje cool poklonima! Čitajte nas i dalje i uživajte u iznenađenjima koja svake nedelje spemamo za vas!

Furam feminizam
Napisale: Lamija Begagić, Marina Veličković i Ana Pejović

Priručnik Furam feminizam daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena? Junakinja knjige, trinaestogodišnja Likica, autorka bloga Furam feminizam, uz pomoć starije sestre i tetke istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna. Furam feminizam sadrži na kraju i korisni pojmovnik feminističkih termina, iz koga čitateljke i čitaoci mogu dosta saznati i o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu, ali i o mnogim drugim pojmovima (diskriminacija na osnovu roda, društvene norme, homofobija, mizoginija, pravo glasa, rodne uloge, seksizam, stereotip…)

Odlomak iz predgovora (reč autorki)

Prvo izdanje Furam feminizam knjige objavljeno je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Izašlo je kao dio posebne biblioteke koja se zove Lektira narodu. Knjige iz te biblioteke ne nalaze se na policama knjižara, već se prodaju uz jedan magazin. Magazin se zove Školegijum i posvećen je ideji pravednijeg obrazovanja, za koje se zalaže cijela redakcija. I autorice ove knjige članice su te male redakcije, što u svojim biografijama s ponosom ističu. Pravednije obrazovanje je i ono u kojem ne postoje tabu teme, a o svemu onome što zanima djevojčice iz Gradačca, Sarajeva ili Prijedora, jednako kao i one iz Beograda, Užica ili Čačka, raspravlja se u školi. Pravednije obrazovanje je ono gdje je škola igralište, ali i sigurna zona.

„Ova knjiga najpre je namenjena devojčicama, ali nipošto ne samo njima. Njena idealna čitateljka ima godina koliko i pripovedačica, 12, možda 13 ili 11, ne manje, ali sasvim moguće više. Ona, ta zamišljena mlada čitateljka, najverovatnije ide u školu, plus-minus sedmi razred, u kojoj se zvanično ne pominje feminizam. Iz knjiga i sa zidova silaze među školske klupe muškarci – sedi, stari, bradati, mrki, ozbiljni, važni, uredni, beli, imućni… Pesnici, kompozitori, fizičari, matematičari, vojskovođe, kraljevi, piloti, genetičari, botaničari, lekari, pisci, moreplovci, vladike, astronauti… Iz nekog razloga među njima nema žena, ali se o tom razlogu ćuti.
Ova knjiga napisana je da to ćutanje prekine.“
Iz recenzije Nenada Veličkovića

„Za feminizam nikad nije prerano. Drage devojčice, ako razmišljate odakle da počnete, ovo je odlično mesto.“
Nađa Duhaček

„Lekcije koje ti možda neće pomoći da imaš sve petice, ali će ti pomoći da činiš svet pravednijim i boljim mestom za sebe i svoje prijateljice. A prva i najvažnija lekcija glasi: Ne postoji ništa, baš ništa, što devojčice ne bi mogle, ne bi smele ili bi morale da učine – samo zato što su devojčice!“ Tamara Zablocki

Lamija Begagić (Zenica, 1980) Diplomirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorka je dve zbirke kratkih priča (Godišnjica mature i Jednosmjerno) i jednog romana (U Zoni). Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvake Kolibrić, kao i višegodišnja urednica magazina za tinejdžere. Vodila je radionice kreativnog pisanja za osnovce. Aktivno piše za nekoliko časopisa i portala: Školegijum, Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba… Majka je devojčice. I tinejdžera.

Marina Veličković (Sarajevo, 1992) Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Bristolu (UK), a magistrirala međunarodno pravo na fakultetu London School of Economics (LSE) u Velikoj Britaniji. Radi kao istraživačica i prevoditeljka. Tekstovi su joj objavljivani u Školegijumu, na portalima Libela, Krivazine i Analiziraj. Godine 2015. pokrenula je stranicu Krajnje Neuračunljive, a 2016. je sa Selmom Asotić osnovala feministički časopis Bona. Trenutno je gostujuća istraživačica na fakultetu Goldsmiths College u Londonu, gde istražuje feminističke kritike međunarodnog kritičnog prava.

Ana Pejović (Prijepolje, 1980) Diplomirala je na odseku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 2002. do 2011. radila u izdavačkim vodama kao lektorka, asistentkinja urednika i urednica. Uredila je više od dve stotine knjiga, uglavnom savremenih naslova iz regiona i Evrope. S engleskog je prevela nekoliko knjiga. Godine 2009. zajedno s Vladimirom Arsenijevićem osniva Udruženje Krokodil, u kom radi kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka.

A HEJ! vas donosi odlomak iz knjige kako biste videli koliko je ovo sjajno delo!

HEJ! i Kreativni centar za vas imaju dve knjige “Furam feminizam”.

Ukoliko želiš da osvojiš ovu knjigu, ostavi komentar na našoj Fejsbuk stranici!

Foto: Kretivni centar

 

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.